Asociaţia Pro Infrastructură cere, joi seară, instalarea de dublu parapet central de beton pe autostrăzi şi drumuri expres, întrucât acesta poate opri pătrunderea pe contrasens a vehiculelor grele şi duce la reducerea numărului de accidente grave.
”Vrem dublu parapet central de beton pe autostrăzi şi drumuri expres! Pe 5 iunie 2025, la kilometrul 46 pe DEx12 Craiova-Piteşti, un TIR a intrat ca-n brânză prin parapetul metalic central şi a lovit violent o autoutilitară care circula regulamentar pe celălalt sens. Şoferul dubei a murit şi o altă persoană aflată lângă el a fost grav rănită. Nu este nici pe departe o premieră, ba dimpotrivă: am avut mai multe astfel de tragedii şi frecvenţa lor ne îngrijorează”, au scris, joi seară, pe Facebook, reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.
Potrivit acestora, ”soluţia este simplă: parapetul de beton de tip “New Jersey” (NJ) care poate opri pătrunderea pe contrasens a vehiculelor grele”.
”Acesta este mult mai robust decât lisa metalică dar şi mai uşor de întreţinut. Deci este mai eficient economic pe termen lung şi, luând în considerare şi gradul sporit de siguranţă rutieră oferit, devine opţiunea evidentă. Nu-i de mirare că Germania şi Austria au început să înlocuiască lisa metalică pe drumurile lor şi să pună dublu parapet de beton între sensuri. Ba chiar găsim exemple mai aproape de noi, în Grecia. Vezi capturi Google StreetView”, au mai transmis reprezentanţii ONG-ului.
Aceştia precizează că spaţiul central de 3 metri lăţime de pe autostrăzi şi drumuri expres se reconfigurează astfel: 2 metri cu două rânduri de parapet de beton tip NJ între care se pune un simplu material de umplutură (pământ), iar cei 2 x 50 centimetri rămaşi deoparte şi de alta sunt lăsaţi liberi pentru a oferi un confort sporit, evitând senzaţia de înghesuială pe care şoferii o experimentează acum când se deplasează pe banda a doua.
”Normativul românesc este pregătit. Mai mult, avem parapet central de beton pe DEx16 lângă Oradea inaugurat în martie 2024. Şi chiar dublu New Jersey (pe viaducte) pe DEx4 lângă Tureni (vezi fotografie) care, apropo, urmează să fie deschis traficului cel mai probabil pe 7 iulie. Revenim la finalul săptămânii cu o confirmare. Unde mai pui că lisa metalică este importată, în timp ce parapetul de beton se fabrică deja în România. Costurile suplimentare suportate de stat pe termen scurt pot fi diminuate prin întoarcerea în economia noastră a unei părţi semnificative din aceşti bani”, se mai arată în postare.
Reprezentanţii organizaţiei cer oficialilor din minister, cât şi responsabililor din CNAIR şi CNIR să implementeze noile loturi de autostrăzi şi drumuri expres cu parapet central de beton şi să înlocuiască treptat, cu aceeaşi soluţie tehnică, tronsoanele aflate în exploatare în toată ţara.