Israelul îşi intensifică operaţiunile în Gaza

#image_title

Această intensificare a luptelor, potrivit unui ofiţer superior al IDF, ar trebui să continue în următoarele săptămâni, până la încheierea unui posibil acord de încetare a focului.

“Sunt încă foarte multe zone de cucerit şi misiuni de îndeplinit”, a spus el, indicând că cinci divizii israeliene sunt în prezent desfăşurate în Fâşia Gaza.

Amploarea distrugerilor în sectorul Jabaliya, în nordul Fâşiei Gaza, este o dovadă a intensităţii luptelor, consemnează postul de televiziune israelian i24News. “La 150 de metri de ceea ce a fost cândva localitatea Jabaliya, nu a mai rămas nimic altceva decât nisip”, recunoaşte ofiţerul menţionat. În pofida acestor distrugeri, confruntările continuă, combatanţii Hamas încercând să surprindă forţele IDF, la doar patru kilometri de frontiera cu Israelul.

Din luna martie şi lansarea operaţiunii ‘Curaj şi spadă’ (‘Oz ve-Herev’), IDF susţine că a lovit aproape 7.000 de ţinte, inclusiv 280 de tuneluri de luptă. Aceste cifre ilustrează amploarea operaţiunilor desfăşurate în Fâşia Gaza pe parcursul celor aproape doi ani de conflict.

În pofida intensităţii luptelor, responsabili militari israelieni estimează că ar mai fi nevoie de încă trei luni pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor stabilite pentru Fâşia Gaza.

Printre misiunile prioritare figurează cucerirea completă a oraşului Beit Hanoun, unde doar 50% din ţintele subterane au fost distruse, precum şi preluarea totală sub control a oraşului Gaza, în nordul enclavei, conform responsabililor militari, citaţi de i24News.

În Fâşia Gaza există încă capacitatea de fabricare a explozibililor artizanali, iar două brigăzi ale grupării islamiste palestiniene Hamas rămân operaţionale, afirmă ofiţerul israelian citat. Aceste elemente constituie principalele provocări care urmează să fie abordate în următoarele săptămâni, potrivit lui.

Paralel cu operaţiunile militare, problema coridorului Morag, care traversează zona Rafah şi include în mod necesar coridorul Philadelphia, rămâne în centrul preocupărilor strategice ale armatei. Autorităţile israeliene consideră că va fi necesară menţinerea unei prezenţe militare în această zonă chiar dacă se va ajunge la un acord de încetare a focului.

Totuşi, conform termenilor acordului-cadru al emisarului american Steve Witkoff, Israelul ar trebui să se retragă spre “poziţii apropiate” de cele pe care le-a ocupat în timpul armistiţiului precedent, ceea ce presupune absenţa unei prezenţe israeliene în Coridorul Morag, notează i24News.

Anunţul recent al trecerii la această nouă fază operaţională marchează un pas semnificativ în strategia militară israeliană. Şeful Statului Major, Eyal Zamir, a declarat recent că IDF “va atinge în perioada următoare liniile pe care le-am definit pentru etapa actuală a operaţiunii”. Această declaraţie sugerează că IDF se apropie de încheierea misiunilor sale în Gaza, ceea ce face staff-ul forţelor de securitate să definească următorii paşi, luând în considerare două scenarii: cu sau fără un acord de încetare a focului.

Principalul punct al luptelor actuale se află în nordul Fâşiei Gaza, cu accent deosebit pe oraşul Gaza, considerat cea mai importantă fortăreaţă Hamas rămasă după căderea oraşului Khan Yunis în sud.

Liderul senatorilor PSD îi cere lui Bolojan să ia la puricat multinaționalele: ‘Să te lupți cu bugetarii și pensionarii e frecție la picior de lemn’

Novaj Djokovic s-a calificat în turul al treilea