Iniţiativa, inspirată de Agenţia de Garantare Multilaterală a Investiţiilor (MIGA), o entitate din cadrul Băncii Mondiale, îşi propune să răspundă la modificările apărute în fluxurile mondiale de investiţii în contextul incertitudinilor cu privire la politica economică americană, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
Oficialii brazilieni vor ca acest fond să fie elementul central în perioada în care ţara lor deţine preşedinţia rotativă a BRICS. Fondul ar urma să fie menţionat în comunicatul comun ce va fi dat publicităţii la summitul BRICS ce va avea loc săptămâna următoare la Rio de Janeiro.
Compus iniţial din Brazilia, Rusia, India şi China, grupul BRICS a adăugat ulterior Africa de Sud şi recent s-a lărgit prin includerea altor ţări în curs de dezvoltare.
Mecanismul propus, intitulat (BRICS Multilateral Guarantee -BMG), care ar urma să fie incubat în cadrul Noii Bănci de Dezvoltare, a primit aprobarea tehnică din partea statelor membre şi aşteaptă semnătura finală din partea miniştrilor de Finanţe din grupul BRICS, lucru care este considerat o simplă formalitate, a precizat una dintre surse.
Deocamdată, iniţiativa nu va necesita capital suplimentar din partea ţărilor membre. În schimb, fondul îşi propune să canalizeze actualele resurse ale NDB spre proiecte din ţările în curs de dezvoltare.
Chiar dacă valoarea iniţială a fondului nu a fost dezvăluită, oficialii care au luat parte la discuţii se aşteaptă ca fiecare dolar oferit de NDB sub formă de garanţie să mobilizeze între cinci şi zece dolari sub formă de capital privat pentru proiectele pre-aprobate.
“Acest instrument de garantare are o semnificaţie politică. Trimite un mesaj că BRICS trăieşte, lucrează la soluţii, la consolidarea NDB şi răspunsurile la necesităţile globale de astăzi”, a spus una din surse.
Pregătirile tehnice pentru înfiinţarea fondului sunt aşteptate să se finalizeze până la sfârşitul acestui an, ceea ce va deschide calea pentru ca proiectele pilot să beneficieze de garanţii în 2026.
Ţările BRICS se confruntă cu provocări similare cu cele întâmpinate de alte ţări în curs de dezvoltare care vor să atragă investiţii private mari în infrastructură şi dezvoltare sustenabilă.
Oficialii susţin că garanţiile emise de NDB, care are un rating mai bun decât majoritatea ţărilor membre, ar putea ajuta la atenuarea riscurilor percepute de investitorii instituţionali şi băncile comerciale.