‘Fără grefieri, justiția pune lacătul pe ușă’ – Avertismentul dur al președintei CSM despre criza invizibilă din instanțe (INTERVIU)

#image_title

Elena Costache explică de ce prăbușirea acestui segment ar însemna, practic, paralizia instanțelor de judecată: „Dacă grefierul vine astăzi și spune că intră în grevă… ai pus lacătul pe ușă, nu mai poți să judeci.” Interviul relevă nu doar pericolele care pândesc buna funcționare a actului de justiție, ci și eforturile instituționale făcute în dialogul cu Guvernul pentru a preveni o eventuală colapsare a sistemului, în condițiile în care nicio măsură de reformă reală nu pare să fi trecut testul constituționalității sau al voinței politice.

Alte teme discutate în interviu, inclusiv pensiile de serviciu ale magistraților, vor fi prezentate în articole separate, în următoarele două zile!

Florin Pușcaș: – Grefierii s-au exprimat în ultima perioadă. Ei chiar par să fie niște victime mult mai facile. Și atunci aș vrea să ne explicați care e situația lor și ce riscuri sunt pentru sistem, în cazul în care breasla grefierilor va avea de suferit sau chiar va fi decimată de niște măsuri luate fără consultare.

Elena Costache: – Da, situația grefierilor este mai dramatică decât a noastră din toate punctele de vedere. Sunt mai puțini ca număr. Schemele lor, ca și ale noastre, nu au mai fost reanalizate, apreciate ca dimensiune, ma refer. De zeci de ani au același statut. Probabil știți că s-a încercat și la ei o modificare a statutului. Veșnica lege 567 din 2004, dar care a fost o perioadă scurtă de timp înlocuită cu Legea 11/2024, care a picat la controlul de constituționalitate. Nu îmi permit să comentez nimic, așa a decis Curtea Constituțională, a știut bine ce face acolo. Și am revenit la Legea 567. Corpul grefierilor este un corp îmbătrânit, este un corp epuizat. La noi, la magistrați, la primul nivel mă refer, judecătorii și parchete de pe lângă judecătorii, vorbim de un corp tânăr, pentru că toate aceste fluctuații de personal, toate aceste mișcări au făcut ca cei cu vechime să urce la instanțele superioare. Am rămas la nivel de judecătorie cu un corp de magistrați tineri. Asta e cu plus și cu minus. La grefieri situația este mai dramatică. Singurele modalități de recrutare a grefierilor sunt prin Școala Națională de Grefieri, echivalenta Institutului Național al Magistraturii de la noi, sau prin recrutare directă, echivalentă a recrutării în magistratură cu minim 5 ani vechime în alte funcții juridice.

Cum v-am spus, suntem blocați anul ăsta, nu putem să organizăm astfel de concursuri, doar admitere la INM mai avem voie să facem. Bun, capacitatea Școlii Naționale de Grefieri și ea a rămas undeva în timp ancorată, nu mai corespunde realităților sociale actuale. Recrutarea directă a grefierilor, care și asta e blocată, că nimeni nu mai are voie să facă concursuri, să facă angajări în sistemul public, ce presupune? Dacă ar fi să mai luăm oameni în această modalitate, presupune perfecționare la locul de muncă. Ce înseamnă asta? Înseamnă timp. Timp foarte mult timp, înseamnă resursă, tot resursa umană. Cine îi învață pe cei nou recrutați, care sunt oameni care vin din afara sistemului de justiție? Pot veni din orice categorie socială, pentru că pot fi grefieri cu studii medii sau grefieri cu studii superioare juridice. Diferența este pe activitățile pe care le vor desfășura, pe răspundere, pe salariu și așa mai departe. Schemele acestea, că poate lumea nu știe treaba asta, includ nu numai grefierii de ședință cu care noi ne desfășurăm activitatea în mod direct, în mod nemijlocit și fără de care noi suntem blocați să ne înțelegem.

Dacă grefierul vine astăzi și spune că intră în grevă, pentru că are dreptul la grevă în comparație cu noi, care nu avem dreptul? Da, în momentul ăla ai pus lacătul pe ușă, nu mai poți să judeci. Ce face judecătorul, face și munca grefierului? În primul rând, ar fi nelegal. Nu ai voie să faci așa ceva. Da, acești grefieri, acest corp al grefierilor, exact cum spuneam, trebuie să acopere și celelalte necesități, compartimente ale unei instanțe. Bucătăria instanței, ca să mă exprim în termeni pe înțelesul tuturor, să fie omul care primește cererile la registratură, adică în contact direct cu cetățeanul, să fie și la arhivă oameni, să fie și la Biroul de executări penale și la Biroul de executări civile. Înțelegeți? Sunt foarte multe compartimente, foarte multe bucătării ale unei instanțe care trebuiesc acoperite. Cu cine? Ce să vezi? Cu amărâții noștri de grefieri. Deci situația la grefieri este mai dramatică. Sunt în pragul epuizării. Și nu vă exagerez cu nimic.

Florin Pușcaș: – Ați atins în discuțiile cu domnul premier și această chestiune a grefierilor?

Elena Costache: – Am încercat să atingem cât am putut, într-o discuție în care fiecare trebuia să-și expună punctul de vedere, tot ce ținea de sistemul de justiție. Am încercat practic să determinăm să se ajungă de către Executiv, până la urmă de către Guvern, să se ajungă la această conștientizare a efectelor. Am încercat să îi facem să ne compare pe noi, sistemul de justiție din România, cu alte sisteme din alte state membre UE, pe toate zonele, pe toate segmentele care țin de activitatea noastră. Am încercat să le spunem că avem un dialog permanent cu Comisia Europeană și că știm și noi care sunt cerințele Comisiei Europene.

UEFA a amendat Chelsea cu 36,5 milioane de dolari şi FC Barcelona cu 17,7 milioane de dolari pentru încălcarea regulilor de monitorizare financiară

Monica Dan, psiholog ARAS: Uneori ne întrebăm ca părinţi cum să fac să aflu ce simte copilul, cum să fac să îmi spună. Hai să facem ceva lucruri împreună, că făcând lucruri împreună, mai aflăm una alta