Trump spune că scrisorile privind tarifele vamale adresate celor 12 țări vor fi trimise luni

#image_title

Trump, care a vorbit cu reporterii la bordul avionului Air Force One în timpul călătoriei sale către New Jersey, a refuzat să numească țările implicate, afirmând că acestea vor fi făcute publice luni.

Trump le-a spus joi reporterilor că se aștepta ca primul lot de scrisori să fie trimis vineri, o sărbătoare națională în Statele Unite, însă data a fost modificată.

Într-un război comercial global care a zguduit piețele financiare și a declanșat o luptă între factorii de decizie pentru a-și proteja economiile, Trump a anunțat în aprilie o rată tarifară de bază de 10% și sume suplimentare pentru majoritatea țărilor, unele ajungând până la 50%.

Cu toate acestea, toate tarifele, cu excepția ratei de bază de 10%, au fost suspendate ulterior pentru 90 de zile, pentru a acorda mai mult timp negocierilor în vederea încheierii unor acorduri.

Această perioadă se încheie pe 9 iulie, deși Trump a declarat vineri dimineață că tarifele ar putea fi și mai mari – ajungând până la 70% – majoritatea urmând să intre în vigoare pe 1 august.

„Am semnat câteva scrisori și vor fi trimise luni, probabil douăsprezece”, a spus Trump, când a fost întrebat despre planurile sale în ceea ce privește tarifele. „Sume diferite de bani, tarife diferite”.

Trump și principalii săi consilieri au declarat inițial că vor iniția negocieri cu zeci de țări privind tarifele vamale, dar președintele SUA și-a schimbat atitudinea față de acest proces după repetate eșecuri cu parteneri comerciali importanți, printre care Japonia și Uniunea Europeană.

El a abordat pe scurt acest subiect vineri seara, declarând reporterilor: „Scrisorile sunt mai bune… este mult mai ușor să trimiți o scrisoare”.

El nu a abordat previziunea sa conform căreia ar putea fi încheiate unele acorduri comerciale mai ample înainte de termenul limită de 9 iulie.

Schimbarea strategiei Casei Albe reflectă provocările legate de finalizarea acordurilor comerciale privind toate aspectele, de la tarife la bariere netarifare, cum ar fi interdicțiile privind importurile agricole, și în special în ceea ce privește accelerarea calendarului.

Majoritatea acordurilor comerciale anterioare au necesitat ani de negocieri pentru a fi finalizate.

Singurele acorduri comerciale încheiate până în prezent sunt cu Marea Britanie, care a ajuns la un acord în luna mai pentru a menține o rată de 10% și a obținut un tratament preferențial pentru unele sectoare, inclusiv automobile și motoare de avion, și cu Vietnamul, reducând tarifele pentru multe produse vietnameze la 20% de la 46%, cât amenințase anterior. Multe produse americane ar putea intra în Vietnam fără taxe vamale.

Acordul preconizat cu India nu s-a concretizat, iar diplomații UE au declarat vineri că nu au reușit să obțină un progres în negocierile comerciale cu administrația Trump și că ar putea încerca acum să prelungească status quo-ul pentru a evita creșterea tarifelor.

Autoritățile antitrust din Uniunea Europeană reiau ancheta privind ajutorul extern în tranzacția ADNOC

Grecia: gazele naturale mențin prețurile la electricitate ridicate. 1 din 3 dintre consumatori au renunțat la tarifele verzi