Moldova a depășit șantajul energetic al Rusiei: își propune să se interconecteze pe deplin cu piața energetică a Uniunii Europene până în 2027

#image_title

Potrivit ministrului Energiei, Republica Moldova a adoptat recent o nouă lege a energiei electrice, consolidând astfel cadrul său de reglementare și promovând liberalizarea pieței.

În sectorul gazelor naturale, ministrul a evidențiat eforturile Republicii Moldova de a se separa complet de importurile de energie rusești, cu sprijinul Comunității Energetice și al Uniunii Europene.

„Moldova avea un singur furnizor de gaze naturale – Gazprom – iar contractele sale nu permiteau achiziționarea de gaze de pe piața liberă sau de la alți furnizori. Întrucât Moldova importă 100% din gaze, acest lucru a lăsat-o vulnerabilă la șantajul energetic din partea Federației Ruse, care nu a ezitat să folosească energia ca armă în mai multe rânduri”, a explicat ministrul în cadrul unei discuții de grup cu omologii săi din Grecia, Cipru și viceminiștrii Energiei din Azerbaidjan și Bulgaria.

Dorin Junghietu a reiterat că Coridorul Vertical – o rută de transport al gazelor naturale care se extinde din sudul Europei, începând cu terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Grecia, către țările din Europa Centrală și instalațiile de depozitare din Ucraina – a fost „o salvare pentru Republica Moldova”, oferind posibilitatea de a continua furnizarea de gaze cetățenilor chiar și în timpul unei crize. Prin aderarea la această rută, Republica Moldova și-a demonstrat capacitatea de a se aproviziona cu gaze de la furnizori alternativi, eliminând riscul întreruperilor de aprovizionare.

Ministrul a subliniat, de asemenea, implicarea companiei de stat Energocom, care a fost primul operator care a utilizat conducta de gaze ICGB – Interconectorul Grecia-Bulgaria, pus în funcțiune în 2022 – utilizând-o ulterior pentru importul de gaze naturale în Republica Moldova.

„Energocom a importat, de asemenea, GNL din Statele Unite prin intermediul primei nave care a acostat la terminalul Alexandroupolis, transportând gazul de-a lungul Coridorului Vertical către instalații de depozitare subterane din Ucraina, demonstrând astfel viabilitatea și eficiența acestei rute”, a adăugat Junghietu, conform unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.

Aceeași sursă a indicat că, în marja forumului ministerial de la Atena, ministrul Junghietu a avut, printre alte angajamente, o întâlnire bilaterală cu ministrul adjunct al Energiei din Azerbaidjan, Orkhan Zeynalov, pentru a discuta potențiale colaborări privind proiecte de energie regenerabilă. Ministrul a invitat companiile azere să participe la a doua rundă de licitații pentru centrale de energie regenerabilă și capacități de stocare, care urmează să fie lansată în toamna acestui an.

Ministrul l-a informat pe omologul său despre progresele înregistrate de Republica Moldova în sectorul energiei regenerabile, menționând finalizarea cu succes a primei licitații pentru 165 MW și că în toamnă este așteptată o nouă licitație pentru 170 MW de energie eoliană cu capacități de stocare.

De menționat este faptul că prestigioasa revistă „The Economist” a prezentat Republica Moldova drept „o poveste de succes” în regiune în ceea ce privește reforma sectorului energetic.

Incendiu puternic pe terasa mall-ului Afi Palace Cotroceni din București

În timp ce președintele egiptean Sisi evită vizita la Washington, țara sa curtează gigantul tehnologic chinez Huawei / De ce Huawei? Și de ce acum?