Scandal la Washington – Pete Hegseth nu a informat Casa Albă înainte de a autoriza suspendarea livrărilor de arme către Ucraina

#image_title

Președintele Donald Trump a sugerat marți că nu este responsabil pentru această mișcare. Întrebat marți, în timpul unei ședințe de cabinet, dacă aprobă întreruperea transporturilor, Trump a ezitat, spunând doar că SUA vor continua să trimită arme defensive Ucrainei. Întrebat din nou cine a autorizat întreruperea, Trump a răspuns: „Nu știu, de ce nu-mi spuneți?”

Episodul subliniază procesul adesea periculos de elaborare a politicilor din cadrul administrației Trump, în special sub conducerea lui Hegseth la Departamentul Apărării. Întreruperea a fost a doua oară în acest an când Hegseth a decis să oprească fluxul de arme americane către Ucraina, luând prin surprindere înalți oficiali din domeniul securității naționale, au declarat surse.

Prima dată s-a întâmplat în februarie, iar decizia a fost rapid inversată, au declarat trei dintre surse – reflectând ceea ce s-a întâmplat luni seară, când Trump a anunțat că transporturile de arme vor continua în ciuda faptului că Hegseth a semnat pauză.

Trimisul special al SUA în Ucraina, generalul în retragere Keith Kellogg, și secretarul de stat Marco Rubio, care este și consilierul lui Trump pentru securitate națională, nu au fost nici ei informați despre pauză în prealabil și au aflat despre aceasta din știrile de presă, potrivit unui oficial de rang înalt al administrației și a două dintre surse.

Secretarul de presă al Pentagonului, Kingsley Wilson, a declarat pentru CNN într-o declarație în care se menționa parțial: „Secretarul Hegseth a oferit președintelui un cadru pentru a evalua transporturile de ajutoare militare și a evalua stocurile existente. Acest efort a fost coordonat la nivel guvernamental.”

Întrebată dacă Hegseth a informat Casa Albă înainte de a aproba o suspendare a livrărilor, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat într-un comunicat că Pentagonul a efectuat o analiză „pentru a se asigura că tot sprijinul acordat tuturor națiunilor străine se aliniază cu interesele Americii” și a adăugat că Trump „a luat decizia de a continua să furnizeze arme defensive Ucrainei pentru a ajuta la oprirea crimelor în acest război brutal, la care Pentagonul a declarat că lucrează activ”. Ea a adăugat că „președintele are încredere deplină în secretarul Apărării”.

Două dintre surse au atribuit faptul că Hegseth nu a informat Casa Albă faptului că nu are niciun șef de cabinet sau consilieri de încredere în jurul său care l-ar putea îndemna să coordoneze mai bine deciziile politice majore cu partenerii interagenții.

La scurt timp după ce a aflat despre pauză săptămâna trecută, Trump i-a spus lui Hegseth să reia livrarea a cel puțin unei părți din muniții – în special, rachete interceptoare pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, care au fost esențiale pentru protejarea civililor ucraineni de atacurile neobosite cu rachete și drone ale Rusiei.

Multe dintre muniții se află deja în Polonia și ar putea fi transferate rapid la Kiev, a declarat oficialul de rang înalt al administrației. Pachetul de arme fusese alocat de administrația anterioară și era deja în drum spre Ucraina când a fost oprit. Într-o convorbire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vineri, Trump și-a minimalizat rolul în decizia de a opri fluxul de arme, a relatat CNN.

Pentagonul nu a anunțat însă decât luni seară târziu că va relua livrările la indicațiile președintelui – după ce Trump declarase public mai devreme în cursul serii că ucrainenii au nevoie de armele defensive pentru a se proteja.

Trump a reiterat această poziție marți la Casa Albă.

„Voi spune asta – ucrainenii, indiferent dacă vi se pare nedrept că am dat toți acei bani sau nu, au fost foarte buni, pentru că cineva trebuia să opereze chestiile alea”, a spus el. „Și mulți oameni pe care îi cunosc nu ar opera, nu ar avea curajul să o facă.”

De asemenea, Trump pare mai puțin înclinat să ofere Rusiei o „câștig” în acest moment prin oprirea ajutorului militar către Ucraina, au declarat două dintre surse. El s-a înfuriat cu președintele rus Vladimir Putin în ultimele săptămâni, deoarece a devenit din ce în ce mai clar că Putin nu este dispus să se angajeze în discuții de pace cu Ucraina.

„Primim o mulțime de prostii de la Putin”, a spus Trump marți. „Vreți să știți adevărul? Este foarte frumos tot timpul, dar se dovedește a fi lipsit de sens.”

Un oficial european a declarat pentru CNN că frustrarea lui Trump față de Putin a fost clară în timpul summitului NATO din Olanda de luna trecută și că au înțeles că întreruperea livrărilor de arme către Ucraina „nu a provenit cu adevărat” de la Trump.

Satisfacția pacientului va conta în evaluarea șefilor de secție, anunță ministrul Sănătății

Ministrul Mediului: E necesar un audit la autorităţile care nu au reuşit să atragă peste 50% din fondurile din PNRR /La împăduriri, sunt 9.000 de ha realizate, ţinta fiind 26.000 de ha / Din 13 baraje care urmau să fie realizate, niciunul nu a e finalizat