Premieră absolută în instanțele din România: niciun judecător nu vrea să soluționeze dosarul lui Dan Diaconescu

#image_title

Criză de magistrați în dosarul civil intentat de Dan Diaconescu împotriva autorităților judiciare din Constanța! Aproape 40 de judecători ai Tribunalului Constanța s-au abținut de la a soluționa cauza în care fostul patron OTV cere un milion de lei daune morale pentru presupusa scurgere în presă a unor informații nepublice din dosarul său penal privind acuzații de act sexual cu un minor.

În lipsa unor magistrați disponibili, dosarul s-ar putea muta în alt județ.

Proces blocat de valul de abțineri

Dosarul – în care Dan Diaconescu a dat în judecată în solidar cinci instituții ale statului, printre care IPJ Constanța, mai multe parchete și instanțe – se află, în prezent, pe rolul Secției penale a Tribunalului Constanța, cu termen stabilit pentru 6 august 2025.

Însă, surse avocățești au declarat pentru Ziarul Amprenta că instanța ar putea deveni incompetentă din cauza numărului uriaș de cereri de abținere, iar cazul să fie trimis spre soluționare Tribunalului Tulcea, în raza Curții de Apel Constanța.

Dosarul civil a trecut, până acum, prin toate secțiile Tribunalului Constanța: civilă, contencios administrativ, și în prezent se află pe rolul secției penale. Un traseu neobișnuit, determinat de complexitatea cauzei și de poziția sensibilă a reclamantului.

Diaconescu acuză statul de prejudicii morale: „Mi-au distrus imaginea!”

În acțiunea sa, Diaconescu solicită daune morale în valoare de 1.000.000 de lei, susținând că „scurgerea de informații” din dosarul său penal în presă i-ar fi adus prejudicii grave de imagine. Documentele invocate ar proveni din dosarul în care Dan Diaconescu a fost condamnat, în primă instanță, la 8 ani și 4 luni de închisoare, pentru comiterea unui act sexual cu un minor.

Condamnare anulată, procesul penal reluat

Curtea de Apel Constanța a anulat condamnarea în luna martie 2025 și a dispus relocarea procesului penal la Judecătoria Tulcea, în urma unei cereri de strămutare formulate de Diaconescu.

Motivul admis de judecători: scurgerea de informații care ar fi afectat dreptul la un proces echitabil.

Între timp, CSM – Secția pentru procurori – a sesizat Inspecția Judiciară, solicitând o anchetă administrativă privind modul în care a fost gestionată cererea de strămutare.

Statul de drept se mută în cloud: Comisia Europeană remarcă digitalizarea ANI

A murit după ce a născut prin cezariană – Tânăra a fost transferată în comă la un spital din Târgu Jiu