Secretarul de stat american Marco Rubio se va întâlni, vineri, cu ministrul chinez de externe Wang Yi la Kuala Lumpur, a anunţat Departamentul de Stat, în ceea ce va fi prima întâlnire în persoană a celor doi omologi, informează Reuters.
Cel mai înalt diplomat al Washingtonului a sosit joi în Malaysia, în prima sa călătorie în Asia de la preluarea mandatului, unde s-a alăturat miniştrilor de externe ai celor 10 membri ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est la Kuala Lumpur şi s-a întâlnit cu înalţi oficiali malaysieni şi cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
Vizita face parte dintr-un efort de a reînnoi concentrarea SUA asupra regiunii Indo-Pacific şi de a privi dincolo de conflictele din Orientul Mijlociu şi Europa care au consumat o mare parte din atenţia administraţiei Trump.
Rubio participă vineri la Summitul Asiei de Est şi la forumul regional ASEAN, care includ Japonia, China, Rusia, Australia, India, Uniunea Europeană şi nu numai.
Analiştii au declarat că, în timpul vizitei, Rubio va încerca să susţină că Statele Unite rămân un partener mai bun decât China, principalul rival strategic al Washingtonului.
Întâlnirea sa cu Wang are loc pe fondul escaladării tensiunilor comerciale, China avertizând săptămâna aceasta Statele Unite să nu reintroducă luna viitoare tarife vamale ridicate asupra bunurilor sale.
Beijingul a ameninţat, de asemenea, că va lua măsuri de retorsiune împotriva ţărilor care încheie acorduri cu Statele Unite pentru a elimina China din lanţurile de aprovizionare.
China, iniţial vizată cu tarife de peste 100 %, are timp până la 12 august să ajungă la un acord cu Casa Albă pentru a-l împiedica pe Trump să restabilească restricţiile suplimentare la import impuse în timpul schimburilor de tarife tit-for-tat (dinte pentru dinte) din aprilie şi mai.
Trump a ameninţat, de asemenea, că va aplica un tarif suplimentar de 10 % ţărilor aliniate la BRICS.
Formată iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, gruparea BRICS este văzută în mare parte ca un efort al Chinei de a crea o grupare economică pentru a contracara puterile occidentale şi s-a extins de atunci pentru a include membri precum Indonezia şi Iranul.
Rubio a declarat joi reporterilor că, probabil, îi va aduce la cunoştinţă lui Wang preocupările SUA cu privire la sprijinul acordat de China Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.
„Chinezii au sprijinit în mod clar efortul Rusiei şi cred că, în general, au fost dispuşi să îi ajute cât de mult pot fără să fie prinşi”, a spus el.
Trump a declarat la începutul acestei săptămâni că Washingtonul are în ultima vreme o relaţie foarte bună cu China şi că cei doi rivali strategici se înţeleg bine.
“Am avut o relaţie foarte bună cu China în ultima vreme şi ne înţelegem foarte bine cu ei. Au fost foarte corecţi cu privire la acordul nostru comercial, sincer”, a declarat Trump, adăugând că a vorbit în mod regulat cu preşedintele chinez Xi Jinping.
Vineri, Rubio se va întâlni, de asemenea, cu ministrul japonez de externe şi cu ministrul adjunct de externe al Coreei de Sud, la doar câteva zile după ce Trump a anunţat tarife de 25% pentru ambii aliaţi, începând cu 1 august.