Vinovat este un proces natural numit upwelling, prin care apa rece din adâncuri ajunge la suprafață. Potrivit specialiștilor, acest fenomen a fost declanșat de vântul persistent dinspre sud, care a schimbat structura curenților marini din zonă, conform Digi24.
La Eforie, de exemplu, apa mării a coborât de la 23°C la doar 10°C, potrivit Institutului de Cercetări Marine.
Mulți turiști sunt surprinși și dezamăgiți de frigul neobișnuit al mării.
Reporter: „Văd că aveți picioarele roșii și bănuiesc că nu sunt roșii de la bronz?”
Turist: „Nu, e de la apa rece, bineînțeles. Simți o senzație de amorțeală când stai mai mult timp, și apoi ieși la soare… e o diferență mare de temperatură.”
Reacțiile celor de pe plajă variază între ironie și stoicism.
„E foarte rece astăzi. Cred că undeva între 15 și 18, nu cred că are mai mult.”
„Este foarte rece, cred că are 15-16 grade față de 22 cât anunță lumea. Nu știu, cred că s-au schimbat curenții.”
„Ne facem curaj… un pic cam rece, dar e ok. Cam 15 grade, mai mult nu are.”
„E un fel de apă de munte, exact cum sunt pârâiașele de munte, destul de rece și dureroasă. Nu poți să reziști prea mult. În jur de 12, sub 12 grade sigur. Îți amorțesc picioarele imediat cum intri.”
„E rece, dar e foarte bine. E foarte rece apa, dar dacă tot am venit până aici, nu pot să stau fără baie. Vreo 5, 6, 7 grade, pe acolo. Da, e foarte rece, nu poți să stai foarte mult în ea.”
Explicația științifică o oferă dr. Adrian Bîlbă, expert în științe marine:
„Atunci când bate vântul dinspre sud, se realizează o schimbare a apelor litorale din două motive. Un prim motiv: apele sărate, mai reci și de adâncime din sud sunt împinse spre nord, către litoral. Dar un alt motiv important este fenomenul de upwelling, rezultat al downwelling-ului, care face ca apele litorale să fie împinse în larg, înfundate în adâncurile mării și înlocuite cu ape mai reci, sărate, curate și mai puțin încărcate cu vegetație. Acestea vin și ocupă zona costieră, practic o împrospătează.”
Până la revenirea temperaturilor normale, mulți turiști preferă să admire marea de pe mal, în timp ce doar cei mai curajoși își încercă rezistența în valurile cu temperaturi de… pârâu montan.