Un număr de 1.709 candidaţi s-au înscris la admiterea de la UMF din Iaşi din acest an, pe 950 de locuri bugetate, numărul de candidaţi fiind mai mic decât cel din anul anterior. Cea mai mare concurenţă este la Medicină Dentară, aproape 3,5 candidaţi pe un loc, în timp ce la Farmacie s-au ocupat doar o treime din locuri.
Numărul cel mai mare de candidaţi se înregistrează la Medicină Generală, 942, pe 468 de locuri bugetate. Iniţial au fost alocate 470 de locuri, dar două dintre acestea au fost deja ocupate de olimpici naţionali, admişi direct, fără concurs. La Medicina Dentară s-au înscris 307 candidaţi pe 90 de locuri buget, aici fiind concurenţa cea mai ridicată din cadrul UMF Iaşi, de aproape 3,5 candidaţi pe un loc.
În schimb, la alte specializări interesul a fost mai scăzut. Doar 18 candidaţi s-au înscris la Farmacie, unde sunt 50 de locuri la buget, în timp ce la Asistenţă medicală generală militară s-a înscris un candidat pe 15 locuri bugetate.
Comparativ cu anul trecut, când se înregistraseră 1.738 de candidaţi, numărul celor înscrişi este mai mic.
Conducerea UMF Iaşi susţine că scăderea vine într-un context general îngrijorător, în condiţiile în care bacalaureatul din acest an a avut cel mai mic număr de candidaţi din ultimii 20 de ani, iar aproape un sfert dintre elevii care au început clasa a XII-a nu au mai ajuns să susţină examenul.
„Interesul pentru cariera medicală se menţine ridicat, chiar şi într-un context demografic nefavorabil. Calitatea candidaţilor rămâne un criteriu definitoriu pentru UMF Iaşi, iar noi suntem pregătiţi să oferim aceleaşi standarde ridicate de pregătire şi în acest an”, a declarat rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu.
Proba scrisă a examenului de admitere va avea loc duminică, 13 iulie, sub forma unui test grilă cu durata de trei ore. Fiecare candidat va primi un caiet cu întrebări şi o grilă de răspuns, iar completarea incorectă a grilei poate fi remediată o singură dată, fără prelungirea timpului de concurs.
”Sunt strict interzise dispozitivele electronice, materialele de studiu şi comunicarea cu alţi candidaţi. Universitatea aplică reguli clare şi în privinţa verificărilor: părul lung trebuie să lase urechile vizibile, protezele auditive trebuie scoase, iar candidaţii care poartă acoperământ religios vor fi verificaţi într-un spaţiu special amenajat”, au mai precizat reprezentanţii UMF Iaşi.