VIDEO Premierul Bolojan, despre reforma ANAF: ‘Nu poți să acumulezi datorii imense fără să te ajute cineva din sistem’

#image_title

“Ați spus că există societăți comerciale care sunt avertizate când sunt controlate. Ținând cont de acest aspect, ce măsuri intenționați dumneavoastră, din poziția de premier, să luați? Ce măsuri de reformă veți implementa pentru creșterea capacității ANAF de a combate evaziunea? Și ce rol vor juca Serviciul Român de Informații sau celelalte servicii de informații în acest proces — dacă vor juca vreun rol? Știm că președintele Nicușor Dan a avut o propunere în acest sens” a fost întrebarea jurnalistului Explicativ.com.

Premierul a venit cu lămuriri: „Conducerea ANAF cred că știe aceste cazuri. Nu poți să acumulezi datorii imense, să nu te întrebe nimeni ani de zile ce faci, fără să te ajute cineva din sistem. Așa s-ar presupune.

Prin urmare, trebuie luate măsuri în așa fel încât astfel de situații să fie reduse la minimum și să se închidă. Noul președinte al ANAF o să vă prezinte în perioada următoare toate măsurile pe care le ia pentru a combate această situație — de a face instituția mai eficientă.

Astfel, cazurile marginale, dar cu impact, gestionate de oameni de decizie, să fie reduse cât mai mult, iar instituția să fie una cât mai eficientă posibil. Iar veniturile pe care statul le are de încasat să fie încasate într-o proporție cât mai mare.”

Întrebat și despre implicarea instituțiilor de forță în sprijinul luptei împotriva evaziunii fiscale, premierul a adăugat:
„Cred că orice formă de sprijin pe care orice instituție o poate oferi — fie că vorbim de parchete, care se ocupă de aspecte de evaziune și criminalitate, fie că vorbim de serviciile de informații — este binevenit, atât timp cât se respectă toate prevederile legale. Repet: să se respecte cadrul legal.”

Legat de modul în care pot fi verificate obiectiv controalele ANAF și evitarea suspiciunilor de interese, premierul a clarificat:
„Nu are nicio legătură. Sau poate nu m-am exprimat eu bine, sau nu ați înțeles dumneavoastră. Controlele trebuie făcute în principal pe baza unor analize de risc.

Pentru că ANAF-ul nu este încă digitalizat, capacitatea lor de a identifica exact unde sunt problemele este, din păcate, destul de scăzută. Și asta face ca randamentele la încasare să lase de dorit.

Problema este să controlezi nu firmele unor anumiți acționari, indiferent cine sunt, ci acele firme care în mod clar rezultă că fac evaziune — pentru că datele dintr-un soft specializat indică acest lucru.

Gândiți-vă la un exemplu: ai niște adaosuri foarte mari, sau ai o firmă în spatele căreia se află aceiași acționari care duc în insolvență cinci firme într-o săptămână. Asta e acțiune premeditată.

Dacă ai datele fiscale, te duci și îl întrebi direct. Pentru că altfel, omul continuă. Avem zeci de miliarde care sunt pierdute din cauza unui grup de companii, care foarte probabil sunt controlate de un număr foarte mic de oameni.”

Bolojan a lăsat să se înțeleagă că în perioada imediat următoare noua conducere a ANAF va detalia pachetul de reforme pentru a face instituția „mai eficientă” și a reduce semnificativ pierderile bugetare cauzate de evaziunea fiscală.

Mercato: Raul Rotund a fost împrumutat la Unirea Slobozia

VIDEO Ilie Bolojan: Magistrații se pensionează prea rapid. În câțiva ani nu vom mai avea cine să ne plătească pensiile