România produce mai multă energie decât consumă, dar plătim în continuare facturi mari

#image_title

“În acest moment, România produce energie mai mult decât consumă. Depinde de ani, poate cu 5%, cu 10% în plus. Deci, suntem o ţară care are energie suficientă, iar capacităţile cresc în continuare”, a spus Andrei Botiş.

El consideră, însă, că preţul energiei afectează pe toată lumea.

“Din punct de vedere energetic avem cam tot ce ne trebuie. Din păcate, preţul energiei ne afectează pe toţi. Pe consumatorul care aprinde lumina în fiecare zi nu îl interesează că preţul este compus din certificate, din taxe de transport etc. Îl interesează că plăteşte un cost foarte mare”, a explicat liderul Romanian Green Building Council.

Potrivit acestuia, statul nu trebuie să subvenţioneze costul energiei.

“Statul nu trebuie să dea subvenţii pentru energie, ci trebuie să creeze un cadru prin care să fie o piaţă de energie liberă, concurenţială, iar preţul să nu usture consumatorul final şi industrial”, a mai spus Botiş.

El a prezentat anumite cifre statistice privind producţia de energie a ţării. Astfel, producţia de energie hidro în România reprezintă aproximativ 36% din total – 6.400 de megawaţi, energia nucleară circa 8% – 1.400 de megawaţi, energia eoliană aproximativ 18% – 3.150 de megawaţi, fotovoltaică circa 30% – puţin peste 5.000 de megawaţi, din cărbune, în jur de 14-15% şi gaz aproximativ 12%.

PRIAevents a organizat, vineri, Pria Renewable Energy Conference, o platformă de dezbateri despre renewable energy, eveniment dedicat reducerii emisiilor nete de dioxid de carbon zero.

La conferinţă au mai fost prezenţi, printre alţii, Cristian Buşoi, secretar de stat din Ministerul Energiei, Liciniu Lupu, Founder & CEO Fabrica de Consultanţă, Laurenţiu Urluescu, preşedinte Consiliul Director Asociaţia Furnizorilor de Energie din România – AFEER, Mihai Macarie, secretar general al Centrului Român al Energiei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Rusia a desemnat Franța ‘drept principalul său adversar în Europa’. Anunțul îngrijorător venit de la Paris

Bolojan, despre impozitul pe proprietate: Pentru un imobil din Bucureşti ar trebui să se plătească un impozit puţin mai mare decât unul dintr-un alt oraş reşedinţă de judeţ/ Trebuie să reflecte valoarea de piaţă care va fi calculată în perioada următoare