“Am efectuat o vizită de lucru, în special pentru vizitarea şantierelor în construcţie aflate în Târgu Mureş. Aici mă refer la noul Centru pentru Arşi Gravi, finanţat din Banca Mondială, prin Ministerul Sănătăţii. Lucrările arată, pot spune, impresionant. (…) Vorbim de aproape un an de zile de când au început lucrările şi deja se lucrează în multe zone din noua unitate sanitară în interior, ceea ce e un lucru bun. Estimăm că anul viitor, în prima parte anului, în primul semestru, vom avea spitalul funcţional şi îl vom da în funcţiune”, a declarat Alexandru Rogobete, potrivit Agerpres.
Acesta a precizat că, în paralel, la Ministerul Sănătăţii au început să funcţioneze grupurile de lucru pentru lansarea licitaţiei publice în vederea achiziţionării echipamentelor medicale necesare pentru dotarea spitalului.
“Ne vom uni la un moment dat cu constructorul, atunci când putem introduce deja echipamentele medicale”, a adăugat Rogobete.
Ministrul Sănătăţii s-a declarat mulţumit şi de lucrările de construcţie a noii clădiri care va găzdui Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş.
“A doua construcţie importantă de impact strategic, aş putea spune, pentru regiune este Centrul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, pentru care Ministerul Sănătăţii, prin PNRR, finanţează o nouă clădire adecvată standardelor internaţionale. Şi acolo lucrările au avansat rapid, vorbim de nu mai mult de două luni de când s-au început efectiv şi iată că deja au depăşit parterul, se află deja la etajul unu şi urmează construcţia accelerată”, a spus Alexandru Rogobete.
El a menţionat că a avut discuţii cu constructorii, care au prezentat “mecanisme de accelerare”, ce implică suplimentarea numărului de muncitori sau creşterea programului de lucru, inclusiv pe timp de noapte, pentru a reduce anumite întârzieri.
Rogobete a mai spus că a luat prânzul împreună cu managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, consumând aceeaşi mâncare servită pacienţilor şi s-a declarat impresionat de gustul mâncării, de modul de pregătire şi de servire, fiind de părere că “este un model de urmat şi pentru multe alte unităţi sanitare”. El a precizat că a plătit mâncarea, “pentru a nu se interpreta că ministrul Sănătăţii mănâncă din fondurile pacienţilor”.
Potrivit ministrului, un alt exemplu de urmat este cel referitor la programul Ambulatoriului de specialitate de la SCJU, care funcţionează până la ora 20:00.