Premierul Ilie Bolojan a comentat recent inițiativa ministrului Energiei, Bogdan Ivan, care și-a redus benevol salariul cu 20%, virând această sumă în contul Trezoreriei statului român, într-un gest de solidaritate asumat personal.
Despre această reducere salarială benevolă, premierul Bolojan a declarat: „Fiecare om are posibilitatea să facă gesturi, așa cum consideră de cuviință. Cei care mă știu, știu că nu fac gesturi populiste. O să vă anunț în perioada următoare dacă va fi cazul de astfel de lucruri.”
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat că a virat 20% din salariul său către stat și a cerut același lucru directorilor și membrilor consiliilor de administrație din companiile aflate în subordinea ministerului. „Azi am dat 20% din salariul meu de ministru către statul român. Le-am cerut să facă același lucru și directorilor din companiile din portofoliu. Prima dată eu, apoi ei!”, a precizat Ivan.
Într-un context mai larg, premierul a făcut referire și la criticile sociale și retorica politică actuală, evidențiind dificultățile cu care se confruntă guvernul: „Eu mulțumesc tuturor partidelor din coaliție pentru susținerea acordată guvernamental. A fost o retorică pe care partidele românești au folosit-o ani de zile. Nu poți trece la o retorică total diferită de pe o zi pe alta. Aceste măsuri nu și le-a dorit nici premierul, nici partidele, ci au fost impuse de o realitate dificilă în care ne aflăm. Înțelegând dificultățile, nu ne așteptăm la aplauze pentru aceste lucruri, dar e o perioadă tranzitorie și cu cât rămânem mai consecvenți în a explica că nu există nimic gratuit și că cineva plătește cumva, că trebuie să ne gestionăm mai bine banii, nu va mai deconta nimeni în viitor aceste lucruri.”
Bolojan îndeamnă TAROM-ul să se uite la polonezi
Referitor la compania națională TAROM, premierul a fost sincer în privința problemelor existente, dar și a necesității unui management eficient: „Privatizarea TAROM? Nu am o soluție pe care să o promovez, altfel aș fi managerul de la TAROM, dar cred că ar fi loc de mai bine. Orice aș spune, mă gândesc la companii care au trecut prin situația TAROM. Uitați-vă la Polonia, unde există compania lor națională, iar cei din conducerea TAROM ar trebui să se gândească unde suntem noi. Cred că spațiul aerian românesc poate fi administrat și de o companie românească, gestionată corect, cu flote cumpărate cu cap și nu cred că nu putem face lucrurile mult mai bine, dar este nevoie de un management mult mai bun, de un plan și o strategie. Credeți că în perioada în care managerii TAROM erau schimbați o dată la câteva luni…”