Sarmalele pe sub mână sunt evaziune fiscală! Gospodinele de ocazie și cazările fantomă, sub lupa RESTO: Riscuri pentru turiști

#image_title

Potrivit sursei citate, de curând, RESTO a demarat campania “Noi NU gătim de acasă!”, o acţiune de informare şi conştientizare a publicului larg, în privinţa produselor de cofetărie – brutărie – candy bar – gătite şi vândute din bucătărie sau dintr-un balcon de apartament, în condiţii ce nu sunt şi nu pot fi verificate.

“Ne-a solicitat Guvernul să dovedim că se va colecta mai mult TVA din industria HORECA până în octombrie, în caz contrar, TVA-ul în HORECA va fi majorat la 21%! Noi, operatorii declaraţi, autorizaţi şi fiscalizaţi plătim taxe şi TVA la zi – altfel ni se blochează conturile imediat de către ANAF. Aşadar, vrem să ajutăm Guvernul să identifice unde este evaziunea din HORECA şi să taxeze şi sancţioneze pe cei care ne fac concurentă neloială, în deplină libertate şi nederanjaţi de nimeni – respectiv cazările în mii de apartamente de vacantă nedeclarate, gătitul şi vânzarea de produse alimentare în locuinţe personale sau în locaţii nedeclarate şi neautorizate – fără taxe, fără impozite, fără TVA, fără angajaţi cu salarii taxate şi care practică şi preţuri de multe ori mai mari decât cele din locaţiile HORECA autorizate”, a transmis preşedintele RESTO, Corina Martin, potrivit Agerpres.

Asociaţia precizează că activitatea ilicită de cazare în apartamente nefiscalizate şi gătitul şi vânzarea către public practicate de gospodinele “de ocazie” înseamnă evaziune fiscală şi sustragerea de la obligaţiile de a respecta normele de cazare prevăzute de legislaţie şi cele de a păstra, procesa şi prepara ingredientele alimentare în condiţii care să respecte normele şi prevederile legale pe care operatorii economici autorizaţi le respectă şi sunt obligaţi să le respecte.

“Evaziunea fiscală în HORECA începe din bucătărie şi din apartament, atunci când vorbim de gătit acasă sau de vândut sejururi şi vacanţe în propriul apartament. Ori, legea trebuie să fie egal respectată de toţi. Obligaţiile şi procedurile de gătire şi conservare trebuie să poată fi verificate de oricine găteşte şi vinde ceea ce găteşte. Taxele şi impozitele trebuie să fie plătite de toţi şi colectate de la toţi”, atenţionează patronatul.

Mircea Pleşca, antreprenor “Miss Baker”, preşedintele Comisiei Cofetării RESTO, a subliniat că, în timp ce cofetăriile autorizate sunt obligate să respecte reguli stricte şi sunt controlate de instituţiile abilitate, cei care produc “la negru” nu sunt verificaţi.

“Pentru mulţi, pasiunea pentru cofetărie a început acasă, în propria bucătărie. Am constatat că în judeţul Constanţa, sute de persoane au transformat această pasiune într-o afacere, fără să iasă vreodată din spaţii improvizate – garaje, anexe sau bucătării de apartament – unde lucrează de ani buni, uneori chiar de peste 10 ani. În timp ce cofetăriile autorizate sunt obligate să respecte reguli stricte, să facă analize de sanitaţie, să urmeze norme de igienă, trasabilitate, ambalare şi să suporte controale din partea DSV, DSP, ANPC şi alte autorităţi, cei care produc ‘la negru’ nu sunt verificaţi. Consumatorii nu ştiu întotdeauna de unde cumpără, mai ales că pe reţelele sociale – Facebook, Instagram sau TikTok – nu există metode de verificare. Vedem frecvent controale şi filmări în cofetării autorizate, dar autorităţile nu ajung niciodată în garajele ascunse. Aşadar, ce este mai sigur pentru consumatori: ceea ce este la vedere şi verificat periodic sau ceea ce funcţionează în umbră?”, a arăta Pleşca.

În acest context, Corina Martin a informat că în câteva zile va porni o amplă campanie video în mediul online, în care participă mai mulţi proprietari de cofetării – brutării – firme de catering şi se pregăteşte campania împotriva cazărilor în apartamente neautorizate.

Sursa: www.stiripesurse.ro

BBC – Staţiunea nord-coreeană în stil Benidorm primeşte primii turişti ruşi

Un vaccin personalizat împotriva cancerului obţine rezultate promiţătoare într-un studiu clinic