Care sunt semnele unui atac cerebral și ce trebui să faci

#image_title

Atacul cerebral ischemic sau accidentul vascular cerebral ischemic apare atunci când circulația sângelui spre creier este întreruptă din cauza unui cheag de sânge sau a plăcilor de aterom care blochează fluxul sanguin printr-o arteră cerebrală.

În lipsa tratamentului urgent, un AVC poate duce la deces sau poate lăsa sechele neurologice severe, permanente. Din fericire, dacă semnele unui atac cerebral sunt recunoscute la timp și se acționează corect, iar persoana afectată ajunge la spital în cel mai scurt timp posibil, cresc semnificativ șansele de supraviețuire și de recuperare neurologică.

Un AVC ischemic are manifestări clinice severe, evidente, care apar brusc. Acestea pot fi recunoscute ușor, prin aplicarea metodei FAST – acronim de la Face, Arms, Speech, Time. Face/Față se referă la asimetria facială care apare mai ales atunci când persoana afectată vrea să zâmbească sau să vorbească, iar gura se duce într-o parte sau o pleoapă este căzută.

Arms/Brațe înseamnă că persoana care suferă un AVC nu mai poate ridica ambele brațe deasupra capului, unul dintre membre devenind inert sau slăbit, imposibil de controlat. Speech/Vorbire vizează modul în care persoana afectată vorbește, cuvintele acesteia nu mai sunt clare sau nu au sens, denotând astfel o stare de confuzie.

Imediat ce apar aceste semne, trebuie solicitat ajutor medical de specialitate, iar persoană afectată trebuie să ajungă cât mai repede la un compartiment de primiri urgențe, care poate gestiona urgențe în neurologie. La spital, în urma evaluării medicale prompte și a investigațiilor specifice, echipa medicală va stabili diagnosticul corect, diferențiind un AVC ischemic de un AVC hemoragic, pentru că afecțiunile necesită tratamente diferit.

Dacă pacientul cu AVC ischemic ajunge la spital în primele 4,5 ore de la debutul manifestărilor clinice, el poate beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă, cu rezultate foarte bune, dacă nu există contraindicații pentru administrarea medicației trombolitice. Acest tratament este administrat prin perfuzie, pe secția de neurologie, sub atenta supraveghere a echipei medicale, și are ca scop dizolvarea cheagului de sânge care a blocat circulația la nivel cerebral.

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, pacienții cu semne de AVC au acces la evaluare medicală promptă și corectă și la investigații imagistice avansate. După stabilirea diagnosticului, pacienții cu AVC ischemic care au ajuns la spital în primele 4 ore și jumătate de la debutul simptomatologiei au acces la tratament prin tromboliză, în cazul în care nu au contraindicații. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București unde este administrat acest tratament, când există indicație.

În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR sunt gestionate cu succes și alte urgențe neurologice, iar pacienții au acces inclusiv la consultații de specialitate, prin linia de gardă de neurologie, care funcționează permanent. Analizele de laborator sunt efectuate prin protocol point-of-care, la patul bolnavului, iar examinările imagistice avansate, precum RMN și CT 128 slice, sunt disponibile nonstop, pentru un diagnostic rapid și precis.

Români prinși într-un triunghi amoros mortal: Mihai, acuzat că și-a înjunghiat rivalul în inimă; și-a uitat ochelarii la locul faptei

Un „scut molecular” plasat în nas ar putea preveni reacţiile alergice