Acestora li s-au adăugat două momente inedite. Într-o discuţie cu un primar liberal dornic să-l viziteze la Guvern, premierul Ilie Bolojan i-a transmis: “Puteţi să veniţi, dar Moş Crăciun nu mai există”. Aluzie la lipsa banilor pentru aleşii locali. La final, Ilie Bolojan le-a pregătit delegaţilor saci menajeri pentru a curăţa sala Congresului. Chiar şi premierul a adunat câteva sticle goale de plastic. “Le duce la reciclare să strângă bani pentru datoriile PNL”, au glumit unii liberali.
1. Prezenţa preşedintelui Nicuşor Dan.
Şeful statului a venit la Congresul PNL pentru a-şi arăta susţinerea politică faţă de premierul Ilie Bolojan. Astfel, Nicuşor Dan a dorit să infirme zvonurile potrivit cărora ar mocni un conflict între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria după creşterea TVA, susţin surse liberale.
“Vă asigur că aveţi în mine un partener”, le-a transmis şeful statului delegaţilor PNL. Mulţi liberali au fost surprinşi de prezenţa preşedintelui. “Eram obişnuiţi cu Băsescu şi Iohannis, care în primul mandat încercau să păstreze distanţa faţă de partide”, a spus unul dintre liderii PNL într-o discuţie cu jurnaliştii.
2. Absenţa unui reprezentant PSD.
La Congresul PNL, fiecare partid din coaliţie şi-a trimis un emisar. USR a fost reprezentat de ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu. Din partea UDMR a participat liderul deputaţilor, Csomo Botond. De la minorităţile naţionale, liderul Varujan Pambuccian. De la PSD? Nimeni. De ce n-a participat niciun lider social-democrat? “Bună întrebare!”, a reacţionat preşedintele Nicuşor Dan. În timpul Congresului PNL, biroul de presă al PSD a oferit un răspuns oficial. “PSD consideră Congresul PNL un eveniment politic, strict cu mize politice pentru membrii săi”, a fost mesajul transmis de conducerea PSD. Neoficial, PSD evită asocierea cu măsurile nepopulare luate deja de premierul Ilie Bolojan. “Primarii noştri nu sunt de acord cu măsurile de austeritate, sunt multe reproşuri în partid că acceptăm propunerile lui Bolojan. Nu avea sens să mai punem paie pe foc şi să participăm la Congresul PNL”, susţin surse din conducerea PSD pentru News.ro. În urmă cu două zile, premierul Ilie Bolojan l-a invitat personal la Congres pe Sorin Grindeanu, însă liderul interimar al PSD i-a explicat că nu poate participa, susţin sursele citate.
3. Organizaţia PNL Cluj, condusă de Emil Boc, a suferit două înfrângeri usturătoare la Congresul de sâmbătă.
Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, era văzut drept favorit pentru a ocupa una dintre cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte. Deşi a avut susţinerea multor filiale din Ardeal, Tişe a terminat competiţia abia pe locul 6. De asemenea, eurodeputatul Daniel Buda, unul dintre apropiaţii primarului Emil Boc, a ratat funcţia de preşedinte al Comisiei de Arbitraj, fiind învins de Ciprian Dobre, deputat de Mureş. Iar Mircea Abrudean, preşedintele Senatului, provenit tot din organizaţia Cluj, n-a mai ajuns secretar general al partidului, deşi la începutul săptămânii se număra printre favoriţi. Ilie Bolojan l-a ales pe eurodeputatul Dan Motreanu, unul dintre cei mai vechi lideri PNL, pentru funcţia de secretar general. Aşadar, Clujul a pierdut considerabil din putere în noua echipă de conducere a partidului.
În schimb, surpriza a fost Nicoleta Pauliuc, senator de Ilfov, care a reuşit să obţină o funcţie de prim-vicepreşedinte, devenind singura femeie din conducerea PNL. Pauliuc a fost susţinută puternic de Hubert Thuma, preşedintele CJ Ilfov, unul dintre cei mai influenţi lideri liberali.
“Thuma l-a aruncat în luptă şi pe Mircea Minea, ca să mai rupă din voturile adversarilor”, susţin surse din conducerea PNL.
Mircea Minea e primar în Chiajna, o comună de lângă Bucureşti, de la începutul anilor 90.
“Sunt la al 8-lea mandat de primar. L-am întrecut pe Ceauşescu, dar nu l-am întrecut pe dracu”, a spus Minea, poetic, la tribuna congresului.
A luat doar 90 de voturi. N-a reuşit să întreacă pe nimeni în cursa pentru un post de prim-vicepreşedinte. Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a fost liberalul care a primit cele mai multe voturi pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, iar Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, cele mai multe aplauze.
“În fiecare seară sunam câteva sute de delegaţi să-mi fac campanie, n-am avut emoţii”, a spus Predoiu, într-o discuţie cu presa.
4. Timp de două ore, cât timp s-a votat, clasic, cu buletine de hârtie, liberalii din toată ţara au năvălit să facă poze cu preşedintele Ilie Bolojan. Unul dintre primari a încercat să intre nu doar în poză, ci şi în graţiile noului şef. “Poate vin şi eu pe la dumneavoastră într-o zi”, i-a transmis primarul liberal. Miza subînţeleasă a vizitei: fondurile pentru aleşii locali. “Puteţi să veniţi, dar Moş Crăciun nu mai există. De fapt, el există, dar nu mai are cadouri”, i-a răspuns, fără ocolişuri, Bolojan. Primarul s-a întors uşor bulversat. Până acum, orice ales local găsea mereu uşa deschisă la guvern, mai ales când premierul era şi şeful partidului.
5. La final, delegaţii PNL au primit saci menajeri. Îndemnaţi de Ilie Bolojan, liberalii au făcut curat în sala Unirii din Parlament. Chiar şi premierul Bolojan a strâns câteva sticle goale alături de colegi.
“Ştiţi de ce a adunat Bolojan pet-urile? Să le ducă la reciclare şi să mai plătească din datoriile PNL”, glumeau liberalii.
Ironia conţine şi o doză consistentă de realitate. Înainte de Congres, liderii PNL s-au strâns la Vila Lac pentru o şedinţă restrânsă, iar Ilie Bolojan i-a anunţat că partidul are datorii de peste 100 de milioane de lei, susţin sursele citate.