Contactele cu ţări ca Japonia şi Canada ar putea include măsuri de coordonare, susţin sursele.
Negocierile vin după recenta ameninţare a preşedintelui Donald Trump de a impune taxe vamale de 30% pentru toate produsele UE, începând cu 1 august, în contexul divergenţelor pe mai multe subiecte, inclusiv taxele vamale pentru maşini şi produse agricole.
Duminică, statele membre UE au fost informate în legătură cu stadiul negocierilor. Luni, comisarul european pentru concurenţă Teresa Ribera a spus că blocul comunitar caută să extindă acordurile comerciale cu India şi alte ţări din regiunea Asia-Pacific.
“Trebuie să explorăm cât de departe şi de profund putem intra în zona Pacificului încheind acorduri cu alte ţări”, a declarat Ribera pentru Bloomberg TV de la Beijing, unde se întâlneşte cu oficiali chinezi pentru discuţii legate de climă. Ea a scos în evidenţă discuţii comerciale continue cu India, care ar urma să fie finalizate până în decembrie 2025.
Duminică, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul comunitar va extinde suspendarea măsurilor de retorsiune contra SUA până la 1 august pentru a permite negocieri suplimentare. Măsurile fuseseră adoptate ca răspuns la taxele vamale impuse de SUA la importurile de oţel, aluminiu şi vehicule din UE.
“În acelaşi timp, continuăm să pregătim noi măsuri de retorsiune, astfel încât să fim pe deplin pregătiţi”, le-a spus jurnaliştilor şeful CE, reiterând că blocul comunitar preferă “o soluţie negociată”.
Sporind incertitudinile, ministrul italian de Externe Antonio Tajani, a declarat luni că UE a pregătit deja o listă de taxe vamale în valoare de 21 miliarde de euro (24,5 miliarde de dolari) care va fi impusă mărfurilor din SUA dacă nu se va ajunge la un acord. Sursele au adăugat că UE pregăteşte şi alte măsuri de retorsiune, de aproximativ 72 miliarde de euro, precum şi impunerea de controale la anumite exporturi.
Propusele taxe vamale de 30% pentru toate produsele UE, alături de taxele existente în diverse sectoare, şi o altă taxă care ar urma să fie impusă mărfurilor critice va majora taxele vamale americane impuse mărfurilor din UE 26 puncte procentuale. Dacă vor fi implementate, ele vor duce la o scădere a economiei zonei euro cu 1,2% până la finalul lui 2026, avertizează economiştii de la Goldman Sachs Group Inc.
Aceştia apreciază că: “UE va reacţiona probabil la taxele vamale de 30% într-un mod gradual, începând din ziua în care sunt implementate noile tarife ale SUA, sporind riscul escaladării tensiunilor comerciale”.
Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt aproape de un rezultat bun pentru ambele părţi în cazul negocierilor comerciale, a afirmat luni comisarul european pentru comerţ, Maros Sefcovic. Acesta a declarat: “Avem încredere că suntem aproape de a ajunge la un acord”, adăugând că taxele vamale de 30% cu care ameninţă preşedintele Donald Trump ar elimina practic comerţul.
Miniştrii Comerţului din Uniunea Europeană (UE) se întâlnesc luni la Bruxelles, pentru a discuta despre taxele vamale americane.
Miniştrii Comerţului vor aborda, de asemenea, acordurile aflate în negociere cu alte ţări din întreaga lume, în eforturile lor de a-şi diversifica comerţul. În cazul Mercosur şi Mexicului, Comisia trebuie să informeze în continuare ţările cu privire la formatul lor juridic şi dacă acestea vor trebui aprobate de parlamentele naţionale pentru a intra pe deplin în vigoare.
În cele din urmă, miniştrii vor aborda relaţiile comerciale “din ce în ce mai dificile” cu China, având în vedere controlul acesteia asupra exporturilor de minerale, “ceea ce subliniază necesitatea ca Europa să devină mai independentă.