Surse guvernamentale britanice susțin că, de la începutul acestui an, s-a înregistrat o creștere semnificativă a așa-numitelor „atacuri hibride”, adică o combinație de atacuri cibernetice, sabotaj și dezinformare.
Un oficial de rang înalt a declarat că această intensificare are legătură cu o schimbare de strategie a Kremlinului, în condițiile în care Donald Trump, cu o atitudine mai conciliantă față de Putin decât administrațiile anterioare, încearcă să negocieze o încheiere a războiului din Ucraina.
„Din propaganda recentă a Rusiei a fost foarte evident că suntem ținta numărul unu. Măcar de ar fi statul britanic atât de puternic pe cât pretinde”, a declarat oficialul pentru The Times.
Șefii serviciilor de informații britanice avertizează de mult timp că infrastructura esențială a țării este vizată constant de actori statali ostili. Sir Ken McCallum, directorul MI5, atrăgea atenția în octombrie anul trecut că Rusia urmărește „crearea unui haos susținut” în Marea Britanie și în alte țări europene.
Ministerul Apărării britanic a anunțat în luna mai că a respins peste 90.000 de atacuri cibernetice în ultimii doi ani, multe dintre ele orchestrate indirect prin intermediari legați de guvernul rus. O sursă din Whitehall a explicat că atacatorii folosesc uneori tineri hackeri manipulați de Moscova: „Rusia creează software, îl transmite unui grup de hackeri de 18 ani cu adevărat talentați și le spune: «Faceți ce știți».”
Recent, trei bărbați au fost condamnați pentru un atac incendiar asupra unui depozit cu ajutoare pentru Ucraina, comandat de gruparea Wagner, organizație teroristă interzisă și susținută financiar de Kremlin. În timpul procesului, s-a dezvăluit că unul dintre inculpați a fost contactat prin Telegram de un cont asociat grupului Wagner, care i-a ordonat să comită sabotaje în Marea Britanie.
Aceste atacuri vin pe fondul eforturilor premierului britanic Keir Starmer de a-și contura un rol mai activ pe scena internațională. Împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, Starmer susține formarea unei coaliții internaționale de menținere a păcii, care să fie activată în Ucraina în eventualitatea unui acord de pace.
Îngrijorările legate de securitate sunt tot mai accentuate și în strategia de apărare a Regatului Unit. Documentul oficial avertizează că „pentru prima dată în mulți ani, trebuie să ne pregătim activ pentru posibilitatea ca teritoriul britanic să fie amenințat direct, potențial într-un scenariu de război”.
Richard Horne, directorul executiv al Centrului Național pentru Securitate Cibernetică, subliniază că Marea Britanie nu este suficient de pregătită în fața acestor amenințări tot mai sofisticate: „Există o prăpastie tot mai mare între amploarea amenințărilor și capacitățile de apărare ale statului.”