Regatul Unit va începe să proceseze din nou cererile de azil siriene, la mai mult de şapte luni după ce deciziile au fost suspendate în urma căderii regimului Assad, anunţă BBC.
Ministrul azilului, Dame Angela Eagle, a declarat că Ministerul de Interne a “lucrat pentru a ridica pauza de îndată ce au existat suficiente informaţii pentru a face determinări exacte şi bine dovedite”. Ea a spus că cererile ar putea fi acum prelucrate, iar întoarcerile în Siria efectuate în conformitate cu aceasta.
BBC News arată că mai mult de 20 de solicitanţi de azil care au trăit în Regatul Unit s-au întors deja voluntar în Siria în acest an – şi că mii de alţii ar putea fi acum, de asemenea, în domeniul de aplicare pentru returnări. Miniştrii speră că primele returnări forţate în Siria ar putea avea loc înainte de sfârşitul anului, o sursă de rang înalt din Ministerul de Interne adăugând că „nu ar spune că este la un milion de mile distanţă”.
Guvernul a publicat orientări actualizate pentru ca funcţionarii să ia decizii cu privire la cererile siriene. în decembrie, Regatul Unit a suspendat deciziile privind cererile siriene de azil şi de stabilire permanentă, după ce preşedintele Bashar al-Assad a fost răsturnat de o ofensivă rebelă condusă de gruparea militantă islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), după ani de război civil.
Într-o declaraţie scrisă, Dame Angela a declarat că pauza „a fost un pas necesar în timp ce nu existau informaţii stabile şi obiective disponibile pentru a face evaluări solide ale riscului la întoarcerea în Siria”.
Cu toate acestea, mişcarea a lăsat în suspensie peste 7 000 de sirieni care aşteaptă o decizie cu privire la o cerere de azil. Majoritatea acestora locuiesc în spaţii de cazare finanţate de guvern, cum ar fi hoteluri.
Pauza s-a aplicat, de asemenea, sirienilor cărora li s-a acordat deja statutul de refugiat şi care au primit iniţial dreptul de a rămâne în Regatul Unit timp de cinci ani înainte de a putea solicita stabilirea permanentă. Militanţii spun că acest statut temporar face mai dificilă obţinerea unui loc de muncă sau a unei locuinţe. S
alutând această măsură, Enver Solomon, director executiv al organizaţiei caritabile Refugee Council, a declarat: “Ştim că pauza în luarea deciziilor i-a lăsat pe sirieni blocaţi în continuare, în imposibilitatea de a lucra, de a-şi continua viaţa şi temându-se pentru viitorul lor. „Cu toate acestea, situaţia din Siria continuă să fie instabilă şi solicităm guvernului să se asigure că fiecare cerere de azil este evaluată de la caz la caz, asigurând siguranţa şi protecţia sirienilor care s-ar confrunta cu riscuri extreme dacă ar fi returnaţi.”