Neașteptat: Malta împiedică adoptarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni anti-ruse al UE

#image_title

Despre aceasta a relatat Politico, citând o sursă diplomatică.

Declarațiile publicației:

• Potrivit unui diplomat al UE, în timpul reuniunii Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Consiliului UE (COREPER) din 13 iulie 2025, Malta s-a opus propunerii Comisiei Europene de a stabili un plafon de preț pentru exporturile de energie rusești la 15% din prețul pieței, calculat pe baza mediei pe 3 luni;

• În plus, un grup tehnic, care probabil îl va include și pe ministrul comerțului CE, M. Šefčovič, s-ar putea deplasa la Washington pentru discuții.

Să ne reamintim că anterior, M. Šefčovič a declarat că Comisia Europeană a înregistrat progrese semnificative în negocierile cu Statele Unite privind un acord-cadru, iar un acord comercial ar putea fi încheiat în zilele următoare.

Slovacia intenționează, de asemenea, să soluționeze problema următorului pachet de sancțiuni anti-ruse cu partenerii săi europeni în zilele următoare.

Potrivit prim-ministrului R. Fico, Slovacia va solicita garanții în sectorul energetic, care ar trebui să asigure prețuri accesibile.

În același timp, R. Fico a remarcat că „nervozitatea crește” în negocieri.

Plafonul prețurilor și fluctuațiile Europei

Să ne reamintim că plafonul de preț pentru petrolul rusesc la 60 USD/bbl a fost introdus de Coaliția pentru Limita de Preț (G7, UE și o serie de alte țări care s-au alăturat) pe 5 decembrie 2022, în sincron cu embargoul UE:

• plafonul de preț este implementat prin interzicerea furnizării de asistență tehnică, servicii de intermediere sau financiare, inclusiv asigurări, legate de transportul maritim al petrolului și produselor petroliere rusești către țări terțe, dacă acestea sunt achiziționate la un preț mai mare decât plafonul;

• revizuirea plafonului de preț era planificată să fie efectuată la fiecare 2 luni pentru a menține plafonul la un nivel de cel puțin 5% sub prețul mediu de piață al petrolului rusesc;

• De fapt, plafonul nu a fost niciodată revizuit.

La mijlocul lunii iunie 2025, CE a propus Coaliției pentru Plafonarea Prețurilor (Price Cap Coalition) reducerea plafonului de preț pentru petrolul brut rusesc de la 60 USD/bbl la 45 USD/bbl. În G7, SUA s-au opus acestei idei, iar în UE, unde reducerea plafonului de preț era planificată să fie implementată ca parte a celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni, țările mediteraneene (Grecia, Malta, Cipru), care sunt mari armatori, au făcut acest lucru.

O opțiune alternativă ar putea fi un plafon de preț flotant, pentru care teoretic ar fi suficient să se activeze opțiunea avută în vedere inițial. Pe 10 iulie 2025, Reuters a relatat, citând surse, că CE va propune țărilor UE să introducă un plafon de preț flexibil pentru petrolul rusesc:

• noul mecanism prevede un proces mai automatizat de revizuire a plafonului de preț pentru a-l adapta la prețurile mondiale,

• plafonul de preț va fi stabilit la 15 USD/bbl sub prețul pieței,

• Nu este încă clar care va fi cifra maximă, dar un punct de plecare ar putea fi puțin peste 45 USD/bbl.

Pe 11 iulie, Bloomberg a prezentat o altă versiune a unui plafon flotant – limita este planificată să fie stabilită la un nivel cu 15% sub prețurile pieței, bazat pe valoarea medie pe 10 săptămâni. Perspectivele adoptării acestui model de plafon de preț sunt neclare, iar implementarea sa este cu atât mai mare.

Mecanismul unui plafon de preț flotant va deveni mai puțin previzibil pentru participanții la piață. Consumatorii s-ar putea confrunta cu o ieșire de petrol disponibil și cu o creștere bruscă a prețurilor. Dar, în primul rând, acest lucru va afecta armatorii, în special transportatorii europeni, care au revenit activ la lucrul cu petrolul rusesc atunci când situația pieței le-a permis, putând pierde din nou volume rusești. Este clar de ce Malta blochează propunerile CE.

Se complică situația: ancheta accidentului Air India declanșează un nou val de speculații și deschide alte întrebări

Bulgaria: resursa financiară oferită în procedura de finanțare pentru Coridorul Vertical este de aproape 8 ori mai mare