Sunt dezamăgit, dar nu am terminat-o cu Putin, declară Trump pentru BBC / NATO nu mai este o alianţă „învechită”, pentru că îşi plăteşte propriile facturi. Liderul SUA susţine principiul apărării colective

#image_title

Donald Trump a declarat într-o convorbire telefonică exclusivă cu BBC că este dezamăgit, dar nu a renunţat la dialogul cu Vladimir Putin. El şi-a schimbat însă părerea despre NATO, pe care nu o mai consideră o alianţă învechită, întrucât „îşi plăteşte propriile facturi” şi, de aceea, şeful Casei Albe spune că susţine în continuare principiul apărării colective.

Preşedintele SUA a fost întrebat dacă are încredere în liderul rus şi a răspuns: „Nu am încredere în aproape nimeni”.

Trump a vorbit cu BBC la câteva ore după ce a anunţat planurile de a trimite arme în Ucraina şi a avertizat că va impune tarife severe Rusiei dacă nu se va ajunge la un acord de încetare a focului în 50 de zile.

Într-un interviu amplu acordat din Biroul Oval, preşedintele a susţinut NATO, pe care o descrisese odată ca fiind o alianţă depăşită, şi şi-a afirmat sprijinul pentru principiul apărării comune al organizaţiei.

Interviul a fost acordat imediat după întâlnirea cu şeful NATO, Mark Rutte, la Casa Albă, aşa că preşedintele a dedicat o parte importantă a discuţiei pentru a-şi exprima dezamăgirea faţă de liderul rus, notează BBC.

Trump a dezvăluit că a crezut de patru ori că se va ajunge la un acord cu Rusia. „Am o discuţie excelentă. Îi spun: «E bine, cred că suntem aproape de a ajunge la un acord», iar apoi el dărâmă o clădire în Kiev”, a adăugat Trump.

Când a fost întrebat de BBC dacă a terminat-o cu Putin, preşedintele a răspuns: „Sunt dezamăgit de el, dar nu am terminat-o cu el. Dar sunt dezamăgit de el”.

Presat să spună cum îl va convinge Trump pe Putin să „oprească vărsarea de sânge”, preşedintele SUA a răspuns: „Lucrăm la asta”.

 Discuţia a trecut la NATO, pe care Trump a criticat-o anterior ca fiind o alianţă „învechită”. Întrebat dacă în continuare crede aceasta, el a răspuns: „Nu. Cred că NATO devine acum opusul acestui lucru”, deoarece alianţa „îşi plăteşte propriile facturi”.

El a declarat, de asemenea, că în continuare crede în apărarea colectivă, deoarece aceasta înseamnă că ţările mai mici se pot apăra împotriva celor mai mari.

Preşedintele a avut o convorbire telefonică de 20 de minute cu BBC, după discuţii despre un posibil interviu pentru a marca un an de la atentatul asupra vieţii sale la un miting electoral în Butler, Pennsylvania. Întrebat dacă tentativa de atentat căreia i-a supravieţuit l-a schimbat, Trump a răspuns că preferă să se gândească cât mai puţin la asta. „Nu-mi place să mă gândesc dacă m-a schimbat”, a spus Trump. Dacă s-ar gândi la asta, a adăugat el, ar putea fi un factor de natură să-i schimbe viaţa.

Preşedintele Trump a fost întrebat şi despre viitorul Regatului Unit în lume şi a răspuns că este un „loc minunat – ştiţi că am proprietăţi acolo”, a adăugat el. Trump a mărturisit că aşteaptă cu nerăbdare a doua vizită de stat –  fără precedent – în Regatul Unit, în septembrie anul acesta. Despre ceea ce doreşte să realizeze în timpul vizitei, Trump a spus: „Să mă simt bine şi să-l transmit respect regelui Charles, pentru că este un gentleman minunat”.

Presat să spună cum îl va convinge Trump pe Putin să „oprească vărsarea de sânge”, preşedintele SUA a răspuns: „Lucrăm la asta, Gary”.

 

 

„Vom avea o discuţie excelentă. Îi voi spune: «E bine, cred că suntem aproape de a ajunge la un acord», iar apoi el va dărâma o clădire în Kiev”.

 

 

 

Discuţia a trecut la NATO, pe care Trump a criticat-o anterior ca fiind „învechită”.

 

 

Întrebat dacă mai crede acest lucru, el a răspuns: „Nu. Cred că NATO devine acum opusul acestui lucru”, deoarece alianţa „îşi plăteşte propriile facturi”.

 

 

 

El a spus că încă mai crede în apărarea colectivă, deoarece aceasta înseamnă că ţările mai mici se pot apăra împotriva celor mai mari.

POLITICO: Von der Leyen face concesii în planul bugetar pentru a evita o rebeliune în cadrul Comisiei şi a calma doi membri ai echipei sale. Unul dintre ei este Roxana Mînzatu. Socialiştii au condiţionat sprijinul la moţiunea de cenzură de menţinerea FSE

INS: Producţia industrială a scăzut ca serie brută cu 2,8%, în primele cinci luni