Pentru prima dată, polițiști români colaborează direct cu agenții spanioli ai Poliției Naționale în patrule mixte, în stațiunile aglomerate din Palma și Playa de Palma. Scopul este clar: prevenirea furturilor din buzunare și prinderea hoților în flagrant, într-unul dintre cele mai vizitate locuri din Europa în sezonul estival.
Agenții români – în civil – nu sunt acolo exclusiv pentru a urmări cetățeni români suspecți de infracțiuni, ci pentru a sprijini în ansamblu autoritățile spaniole în combaterea fenomenului infracțional în zonele turistice. Prezența lor este esențială în contextul în care turiștii străini, dar și localnicii, sunt vizați zilnic de bande organizate.
În trecut, poliția spaniolă a mai colaborat eficient cu autoritățile române, un exemplu fiind misiunea operativă din vara anului 2018, când un polițist român a fost detașat, dar în zona Malaga. Atunci, alături de specialiști ai Gărzii Civile Spaniole, agentul român a avut rolul de a preveni și combate criminalitatea itinerantă, dar și de a sprijini cetățenii români care deveniseră victime ale infracțiunilor. Colaborarea s-a concentrat în special pe combaterea traficului de persoane exploatate prin muncă, una dintre cele mai grave forme de criminalitate transfrontalieră, și a făcut parte dintr-un parteneriat mai amplu, lansat prin Convenția bilaterală de cooperare în lupta împotriva criminalității, semnată între România și Spania în 2006.
Un efort internațional împotriva rețelelor sezoniere de hoți
Modelul patrulelor internaționale nu este nou pentru Spania: de ani buni, polițiști din Germania și Olanda vin pe insule pentru a coopera cu forțele locale. Ce este nou în 2025 este implicarea României într-un parteneriat de acest fel.
Autoritățile spaniole spun că agenții români vor contribui semnificativ la identificarea și interceptarea rapidă a hoților de buzunare care se deplasează sezonier din Europa de Est, profitând de haosul estival din stațiuni.
Bandă de 11 români, lovituri de 12,5 milioane de euro
Deși colaborarea nu vizează exclusiv cetățeni români, contextul nu poate ignora faptul că, mai ales în sezonul estival, bande organizate de hoți, de multe ori români, vin în Mallorca pentru a comite jafuri. Așa este și unul dintre cazurile cele mai de răsunet, din 2020, când a fost destructurată la Palma una dintre cele mai mari rețele de hoți de buzunare din Europa, alcătuită în principal din români. Gruparea – care opera din 2010 – a fost acuzată că a furat bunuri în valoare de peste 12,5 milioane de euro, doar în Mallorca.
În urma unei anchete de amploare, în august 2020, autoritățile spaniole au descins în mai multe locații și au confiscat sute de bunuri furate. 34 de persoane au fost arestate, iar 11 membri principali ai rețelei au fost condamnați (cu suspendare) în februarie 2024, pentru furt în formă continuată și apartenență la un grup infracțional.
Anchetatorii au descoperit că membrii rețelei nu doar furau în sezon, ci și închiriau spații altor hoți veniți din România, transformând apartamentele din Palma în adevărate puncte de plecare pentru infracțiuni zilnice.
Colaborarea internațională dă rezultate
Implicarea polițiștilor străini s-a dovedit eficientă și în trecut. De exemplu, o agentă din poliția germană, aflată într-o patrulă mixtă cu spaniolii, a mediat un conflict cu un turist german violent, ajutând la de-escaladarea situației și la reținerea suspectului fără incidente.