Jurca: Cheltuiala de personal a Comisiei pentru Evaluarea Investiţiilor Străine Directe este de aproximativ 130.000 de euro pe lună. Indemnizaţia celor din board să fie redusă la maxim 15% din indemnizaţia unui ministru / Numărul de membri ai corpului de

#image_title

Mihai Jurca, şeful Cancelariei premierului, a declarat vineri despre cheltuiala de personal a Comisiei pentru Evaluarea Investiţiilor Străine Directe că este de aproximativ 130.000 de euro pe lună. El a anunţat că a propus ca indemnizaţia celor din board să fie redusă la maxim 15% din indemnizaţia unui ministru.

Şeful Cancelariei premierului a declarat într-o conferinţă de presă, despre Comisia pentru Evaluarea Investiţiilor Străine Directe, că activitatea acestei comisii este una foarte importantă şi există un număr important de profesionişti care îşi fac datoria exemplar în cadrul comisiei, ea având rolul de a preveni ca achiziţii private, prin firme paravan, prin persoane paravan, să se întâmple în România.

”Aceasta este misiunea comisiei şi comisia şi-a îndeplinit misiunea, dar, sigur, ca şi în multe alte situaţii, avem şi aici câteva disfuncţionalităţi. Numărul bordului sau conducerii comisiei este de 11, iar remuneraţia lor a fost stabilită prin lege la maxim 30% din indemnizaţia unui ministru, per fiecare şedinţă. Sigur că decizia a fost de a merge în maxim şi dacă această comisie se întâlnea de 3 ori pe săptămână, gândiţi-vă că 4.000 de lei net ori 3 era indemnizaţia pentru cei care erau membri în conducerea acestei comisii, 11 la număr – reprezentanţi ai ministerelor, reprezentanţi ai guvernului. În acelaşi timp, comisia este susţinută de un număr important de experţi tehnici. Sigur că nu poţi să ştii toate domeniile şi atunci ai nevoie de un corp de experţi. Indemnizaţia acestora era la maxim 20% din salariul unui ministru şi a fost aplicată la fel, în cuantum maxim, şi pentru fiecare şedinţă”, a explicat şeful Cancelariei.

Potrivit lui Jurca, ”cheltuiala de personal a CEISD este de aproximativ 130.000 de euro pe lună, în unele luni mai mult, în altele mai puţin, în funcţie de câte şedinţe aveau loc”.

”Am propus şi trimis Consiliului Concurenţei spre aprobare modificarea regulamentului, astfel încât numărul de membri ai corpului de experţi de la 75 să ajungă la 35, indemnizaţia acestora să fie redusă la 15% şi doar o dată pe lună. La fel, conducerea acestui comitet să fie redusă de la 11 membri la şapte membri, identic cu aceleaşi ministere ca şi în CSAT, cu excepţia Cancelariei, şi indemnizaţia celor din board să fie redusă la maxim 15% din indemnizaţia unui ministru, adică, undeva la 1.900 de lei, şi va fi şi ea plătită o singură dată pe lună”, a explicat Jurca. ”Vom continua să susţinem activitatea profesionistă a CEISD. Este un model pe care l-am împrumutat din Statele Unite ale Americii şi este un model care în contextul actual este crucial şi critic, dar toate fondurile care nu sunt folosite se vor întoarce la bugetul consolidat. Vă imaginaţi că cei 120.000-130.000 de euro pe lună înseamnă 30% din bugetul total încasat pe o lună de către CEISD. Diferenţa de 70% – sigur, se vor face investiţii în softuri care să-ţi permită să ai acces la informaţii să verifici astfel de situaţii în cursuri de pregătire pentru experţii tehnici – dar diferenţa de sumă se va întoarce la bugetul de stat şi va fi consolidat acolo”, a mai spus el.

Nicuşor Dan: E logic că Europa trebuie să-şi ia chestiunea securităţii în propriile de mâini / Despre aderarea Ucrainei la UE: Răspunsul Uniunii Europene trebuie să fie da

Un internaţional a semnat cu Farul. Cine este Steeve Furtado