România își poate asuma un rol activ și concret în procesul de reconstrucție a Ucrainei, devenind un centru regional de sprijin logistic și administrativ, a declarat Mihai Jurca, șeful Cancelariei Prim-ministrului.
„România este un important centru logistic regional. Rolul de hub logistic este foarte important, dar pentru a-l putea juca avem nevoie de infrastructură – autostrăzi, puncte de trecere a frontierei, legături rapide spre Ucraina”, a subliniat Jurca.
Potrivit acestuia, experiența acumulată de România în ultimii 30 de ani, inclusiv în atragerea și gestionarea fondurilor europene, poate fi pusă la dispoziția Ucrainei, mai ales în contextul aspirațiilor acesteia de a adera la Uniunea Europeană.
„Privind în perspectivă, putem ajuta Ucraina în procesul de integrare. România are deja o economie de servicii care a atins un nivel foarte bun de calitate”, a spus Jurca.
România poate găzdui activități de suport pentru marile proiecte din Ucraina
Unul dintre scenariile realiste propuse de șeful Cancelariei vizează mutarea unor activități logistice și de suport în România, în cadrul procesului de reconstrucție.
„Putem discuta, alături de aliații noștri, ca anumite activități de suport pentru reconstrucția Ucrainei să se desfășoare în România. De exemplu, dacă o companie germană va dori să construiască autostrăzi în Ucraina, activitatea de suport – logistică, componente, resurse – se poate derula aici, în România”, a explicat Mihai Jurca.