Secretatul general al ONU Antonio Guterres consideră ”constructive” întâlniri ale liderilor rivali de pe Insula Cipru la sediul ONU, la New York, însă remarcă dezacorduri persistente în subiecte-cheie precum puncte de trecere la frontieră, pe această insulă contestată, relatează AFP.
Preşedintele Ciprului Nikos Christodoulides şi liderul Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN) – autoproclamată şi recunoscută doar de către Turcia – Ersin Tatar au făcut joi, la New York progrese în câteva subiecte – inclusiv prin înfiinţarea unui Comitet pentru Tineret -, însă există în continuare dezacorduri importante în subiecte-cheie.
”Este esenţial să se pună în aplicare toate aceste iniţiative cât mai rapid posibil şi în interesul tuturor ciprioţilor”, a îndemnat Antonio Guterres după două zile de întâlniri, la New York, în urma celor din martie, la Geneva, care au permis ”progrese semnificative” în relansarea eforturilor de reunificare, ”îngheţate” în 2017.

La aceste întâlniri în Europa, cele două părţi au convenit o serie de măsuri în vederea unei construiri a încrederii, şi anume deschiderea unor noi puncte de trecere de o parte şi alta a frontierei şi o cooperare în domeniul energiei solare.
Probleme tehnice rămân însă de soluţionat în aceste elemente, însă ”cred că noi construim, etapă cu etapă, încrederea (între cele două părţi) şi creăm condiţiile necesare pentru a acţiona în mod concet în beneficiul poporului cipriot”, a declarat joi Antonio Guterres.
Insula Cipru este împărţită în două după o intervenţie a armatei turce, la 20 iulie 1974, în urma unei tentative de lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci.
Turcia menţine de atunci trupe pe insulă.
Zeci de ani de negocieri susţinute de către ONU nu au reuşit să reunifice insula.
În 2024, ciprioţii greci au respins în mod masiv, într-un referendum, un plan de reunificare susţinut de ONU.
Ultima rundă de negocieri de pace, la Crans Montana, în Elevţia, a eşuat în 2017.