VIDEO Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Jurca: CEISD va avea mai puțini membri și indemnizații reduse – Banii nefolosiți revin la bugetul consolidat

#image_title

„Activitatea acestei comisii e una foarte importantă și există un număr important de profesioniști care își fac datoria exemplar în cadrul comisiei”, a afirmat Jurca. CEISD are rolul de a preveni situațiile în care achiziții private, realizate prin firme sau persoane paravan, ar putea permite accesul unor „actori infractori, actori statali ostili sau grupuri de crimă organizată” la infrastructuri sau resurse strategice din România.

„Sau infrastructura critică din România să poată fi achiziționată de entități care, sigur, pe documente sunt companii românești, dar în spatele lor sunt alți tip de actori. Să nu se întâmple”, a spus el.

El a explicat că numărul membrilor din conducerea CEISD este de 11, iar indemnizația acestora a fost stabilită prin lege la maximum 30% din indemnizația unui ministru, pentru fiecare ședință. „Sigur că decizia a fost de a merge în maxim și, dacă această comisie se întâlnea de trei ori pe săptămână, gândiți-vă că 4.000 de lei net ori trei era indemnizația pentru cei care erau membri în conducerea comisiei, 11 la număr.”

Comisia este sprijinită de un număr semnificativ de experți tehnici, a căror indemnizație era stabilită la maximum 20% din salariul unui ministru. „Cheltuiala de personal a CEISD este de aproximativ 30.000 de euro pe lună, în funcție de câte ședințe erau”, a spus Jurca.

Pentru a eficientiza activitatea și a reduce cheltuielile, Guvernul a transmis Consiliului Concurenței o propunere de modificare a regulamentului CEISD, cu următoarele măsuri:

  • reducerea numărului de experți tehnici de la 75 la 35;

  • scăderea indemnizației acestora la 15% din salariul unui ministru, plătită o singură dată pe lună;

  • reducerea numărului membrilor din conducere de la 11 la 7, identic cu CSAT;

  • scăderea indemnizației pentru membrii din bord la maximum 15% din indemnizația unui ministru (aproximativ 1.900 de lei), acordată o singură dată pe lună.

„Vom continua să susținem activitatea profesionistă a CEISD. Este un model pe care l-am împrumutat din SUA și care, în contextul actual, e crucial și critic”, a subliniat Jurca.

El a adăugat că toate fondurile care nu vor fi folosite vor fi returnate la bugetul de stat. În același timp, vor fi realizate investiții în softuri care să permită accesul rapid la informații, precum și în cursuri de pregătire pentru experții comitetului. „Dar diferența de sumă se va întoarce la bugetul de stat și va fi consolidată acolo”, a încheiat Mihai Jurca.

Cum vrea Florin Barbu să-i ajute pe fermierii din Lungulețu în scandalul apei: ‘Să stea liniștiți, Ministerul Agriculturii întotdeauna a oferit sprijin’

VIDEO România preia modeul ‘Elon Musk’: departament special pentru eficiență guvernamentală / ‘Nu o să rămână toți angajații, pentru că nu o să fie posturi’