CASS și pentru pensiile private – Cum vor scădea veniturile începând cu luna septembrie

#image_title

Potrivit documentului adoptat de Guvern, eliminarea excepțiilor de la plata CASS vizează un tratament fiscal echitabil pentru toate categoriile de venituri din pensii. Măsura afectează nu doar pensionarii din sistemul public, ci și beneficiarii pensiilor de serviciu și ai celor acumulate prin contribuții la fonduri de pensii administrate privat sau facultativ.

„Se propune instituirea unui mecanism de colectare a contribuției de asigurări sociale de sănătate (…) indiferent de categoria de pensie de care beneficiază”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, o persoană care încasează o pensie de 5.000 de lei, fie că este din sistemul public, fie că este o pensie privată acumulată prin contribuții voluntare, va datora CASS de 10% aplicată asupra sumei de 2.000 de lei (diferența dintre pensia încasată și plafonul neimpozabil de 3.000 de lei), adică 200 de lei lunar.

Plata efectivă a contribuției începe în septembrie 2025, însă reținerea la sursă se va face începând cu veniturile aferente lunii august. Proiectul clarifică faptul că noua obligație fiscală este aplicabilă fiecărui drept de pensie în parte, ceea ce înseamnă că un pensionar care încasează două pensii diferite (de exemplu, una din sistemul public și alta dintr-un fond privat) va beneficia de deducerea neimpozabilă de 3.000 de lei pentru fiecare sursă, dar va datora CASS pentru partea care depășește acest plafon în fiecare caz.

Autoritățile argumentează că măsura este necesară pentru a susține financiar sistemul de sănătate și pentru a reduce presiunea asupra bugetului public. În prezent, din cei aproximativ 16,6 milioane de asigurați înregistrați la CNAS, peste 10 milioane beneficiază de servicii medicale fără a contribui direct la sistemul de sănătate.

„Se impune intervenția legislativă în sensul eliminării unor excepții de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate şi a reglementării obligației privind plata acestei contribuții de către persoanele fizice care obțin venituri din pensii”, se mai precizează în document.

Pe lângă modificările aduse sistemului de pensii, proiectul legislativ prevede și eliminarea posibilității ca soțul/soția sau părinții fără venituri proprii să mai beneficieze de calitatea de asigurat în baza statutului de coasigurat. Începând cu 1 august 2025, aceștia vor putea beneficia de servicii medicale doar dacă plătesc contribuția de sănătate, stabilită la echivalentul a șase salarii minime brute pe economie (în 2025, 2.430 de lei anual).

Guvernul justifică aceste măsuri ca parte a unui efort mai amplu de stabilizare a finanțelor publice, prin limitarea cheltuielilor recurente și creșterea bazei de impozitare. Aplicarea CASS asupra pensiilor care depășesc un anumit plafon este prezentată ca o măsură coerentă, proporțională și conformă cu principiile de justiție fiscală.

În acest sens, noul sistem de impunere urmărește ca „sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, în funcție de mărimea veniturilor acestuia”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Tenis: Irina Begu este a doua româncă în semifinale la Iaşi Open

Guvernul pregătește import de muncă reglementat din Asia: România are nevoie de muncitori străini