Şapte persoane evacuate după prăbuşirea unei foste mine de sare

#image_title

Aflat la locul producerii evenimentului, subprefectul Rudolf Stauder a precizat că, pe lângă măsurile de protecţie a populaţiei, a fost restricţionat traficul rutier pe DJ 186A.

“În zonă este o galerie veche de mină din perioada când se exploata sare. Prăbuşirea terenului este activă, în evoluţie, conform datelor primite, pe o suprafaţă de aproximativ 150 de metri pătraţi. Am dispus măsurile necesare pentru delimitarea şi izolarea zonei, dar şi pentru protecţia cetăţenilor care locuiesc în zona afectată de prăbuşirea terenului. O gospodărie este în pericol, dar este nelocuită. Preventiv s-a procedat la evacuarea a şapte persoane din cinci imobile. Acestea au fost cazate la rude. De asemenea, a fost restricţionată circulaţia rutieră pe DJ 186A. A fost afectat drumul judeţean pe o lungime de aproximativ 50 metri liniari, fiind stabilite variante ocolitoare pentru accesul vehiculelor. Evoluţia cedării terenului va fi monitorizată permanent de către autorităţile administraţiei publice locale şi poliţie”, a spus Rudolf Stauder, potrivit Agerpres.

În urma prăbuşirii terenului s-a format un crater cu un diametru de 30 de metri şi o adâncime de aproximativ 10-15 metri. În interiorul craterului se observă o lucrare minieră veche, care avea rolul unei galerii de acces. Imobilul şi anexele gospodăriei nelocuite au fost afectate parţial de cedarea terenului şi sunt puse în pericol. Prăbuşirea terenului a antrenat opt pomi fructiferi (pruni), care erau plantaţi în zona craterului.

“Cele şapte persoane evacuate din cele cinci imobile nu au solicitat sprijin autorităţilor administraţiei publice locale în vederea relocării. S-a stabilit un perimetru de siguranţă, pe o suprafaţă de aproximativ 4.000 de metri pătraţi, prin balizarea zonei şi interzicerea accesului persoanelor în zona afectată de prăbuşirea terenului. În funcţie de evoluţia situaţiei se are în vedere extinderea ariei de protecţie”, a precizat Rudolf Stauder.

Planul de măsuri stabilit include: elaborarea unor studii de specialitate pentru stabilirea celor mai eficiente soluţii de consolidare a zonei şi a obiectivelor afectate de prăbuşirea terenului; montarea de indicatoare rutiere pentru restricţionarea circulaţiei şi devierea acesteia pe alte drumuri secundare; monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenului de prăbuşire de către autorităţile administraţiei publice locale, CLSU şi SVSU Rona de Sus şi poliţie, pe o perioadă de o săptămână, iar în funcţie de evoluţia fenomenului aceasta poate fi prelungită.

La locul afectat de prăbuşirea fostei mine de sare a plecat şi o autospecială de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri din municipiul Sighetu Marmaţiei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Ilie Bolojan face anunțul de care se temeau românii. Vor plăti mai mult pentru căldură în sezonul rece

Alertă în Elveţia: Trei indivizi periculoşi, căutaţi după un jaf dintr-un magazin de arme