Standard & Poor’s menține perspectiva ratingului României la negativă

#image_title

Agenția apreciază primele măsuri luate de noul Guvern – pe care le califică drept cea mai substanțială încercare a României de corecție fiscală de la criza financiară globală din 2008 – dar vede riscul ca provocările economice și politice să submineze agenda politică ambițioasă a Executivului, inclusiv coeziunea coaliției, în timp ce strategia fiscală pe termen mediu după 2026 rămâne incertă, având în vedere inclusiv faptul că mandatul actualului prim-ministru va înceta, conform principiului rotație, informează Profit.ro.

Decizia este luată după ce, în urmă cu zece zile, premierul Ilie Bolojan și ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, au avut, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanții Standard & Poor’s (S&P).

România, conform tuturor marilor agenții, Fitch, Moody’s și S&P, se află în prezent pe ultima treaptă de rating recomandată investitorilor, deasupra categoriei junk.

Premierul Ilie Bolojan s-a întâlnit recent și cu reprezentanții agenției internaționale de rating Fitch, în timp ce în urma adoptării de către Guvern a primelor măsuri fiscale în vederea reducerii deficitului, autoritățile susțin că România a redus riscul retrogradării ratingului.

La începutul anului, agenția a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă și a confirmat calificativul la “BBB-“, ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, în cadrul unei evaluări la început de an, stabilită suplimentar față de cele două analize considerate obișnuite în cursul unui an pentru emitenții suverani, în primăvara și în toamna anului 2024.

Analiza și decizia S&P au venit atunci cu numai câteva zile înainte de prezentarea proiectului de buget pentru 2025, astfel că nu era clar dacă agenția de rating a ținut cont și de reducerea suplimentară a cheltuielilor anunțată de către autorități pentru bugetul acestui an.

Acum, S&P anunță că a confirmat ratingurile „BBB-/A-3” pe termen lung și scurt, atât în monedă străină, cât și locală, acordate României, menținând o perspectivă negativă, menționând în continuare riscurile continue la adresa finanțelor publice în pofida măsurilor de consolidare fiscală anunțate de noul guvern, condus de prim-ministrul Ilie Bolojan.

SAP avertizează asupra încetinirii afacerilor în SUA din cauza tensiunilor comerciale, dar acordul cu Japonia oferă `un dram de speranţă`

Agenţia S&P menţine perspectiva ratingului României la negativă în pofida măsurilor Guvernului Bolojan, dar nu ne duce la junk