Arestat în Grecia, după ce mai mult timp a fost căutat în toată lumea, politicianul din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, așteaptă decizia autorităților de la Atena privind extrădarea. După ce în casa sa au fost găsite mai multe documente, cu diferite identități, autoritățiel din România vin cu precizări despre actele respective.
În urma schimbului de date și informații efectuat prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Poliției Române, autoritățile elene au transmis copii de pe șase documente de identitate aflate în posesia persoanei respective.
În urma verificărilor efectuate la nivelul structurilor MAI, au rezultat suspiciuni rezonabile cu privire la o posibilă faptă de contrafacere a unor documente oficiale – două cărți de identitate, două permise de conducere și un pașaport, constând în suprascrierea mecanică a acestora, în scopul denaturării identității titularului. Această intervenție asupra documentelor reprezintă o modificare neautorizată a elementelor de identificare, susceptibilă de a întruni elementele constitutive ale infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, sens în care la nivelul Direcției Investigații Criminale din cadrul Poliției Române a fost deschis un dosar penal.
Verificările efectuate la nivelul structurilor MAI au arătat că un singur document dintre cele șase este autentic și emis de statul român, respectiv un pașaport care a fost eliberat pe numele real al persoanei respective, anterior emiterii unei interdicții cu privire la aceasta.
Unul dintre cei mai căutaţi foşti politicieni din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, a fost reţinut duminică, 21 iulie, de autorităţile elene pe Aeroportul Internaţional din Atena, cu puţin timp înainte de a se îmbarca într-un zbor spre Dubai. Alături de el a fost arestat şi fostul deputat moldovean Constantin Ţuţu, ambii fiind localizaţi de ofiţeri ai Diviziei de Infracţiuni Contra Vieţii şi Proprietăţii.
Un set de documente care aparţin lui Vladimir Plahotniuc şi Constantin Ţuţu au fost ridicate în urma percheziţiilor corporale desfăşurate la aeroport şi domiciliul din Grecia. Actele aveau identităţi diferite, iar unele dintre ele aparţin aceluiaşi stat.
Informaţiile au fost transmise Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) de către autorităţile din Grecia. Acestea vizează identităţile deţinute şi multitudinea actelor pretins a fi eliberate de diferite state lui Vladimir Plahotniuc şi Constantin Ţuţu.
“În timpul percheziţiilor corporale la aeroport, dar şi la domiciliu, au fost găsite o serie de documente cu identităţi diferite. Unele dintre ele aparţin aceluiaşi stat, dar au identitate şi fotografie diferită, data/luna/anul naşterii fiind modificată”, a precizat IGP.
În cazul lui Vladmir Plahotniuc este vorba de patru cărţi de identitate pe diferite nume eliberate în Vanuatu, România (două cu fotografii diferite, eliberate la 19 martie 2025, ambele pe numele ANTOHE Mihai), Bulgaria; şase permise de conducere cu identităţi false eliberate în România (la 7 mai 2025 şi 10 februarie 2020 ambele pe numele ANTOHE Mihai), Ucraina, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Bulgaria; şi 11 paşapoarte pe diferite nume eliberate în Vanuatu, Irak, Federaţia Rusă, Republica Moldova, România (eliberate în 2020 şi 2022 pe numele PLAHOTNIUC Vladimir, ANTOHE Mihai), Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova.
Actele ce aparţin lui Constantin Ţuţu sunt următoarele: două cărţi de identitate eliberate în România (la 5 septembrie 2024 pe numele SÎLI Andrie) şi Bulgaria, un permis de conducere eliberat în România la 18 aprilie 2023 pe numele SÎLI Andrie, un permis de şedere în Bulgaria pe numele SILI Andrie şi un paşaport eliberat în România la 7 noiembrie 2022 pe numele SÎLI Andrie.
În urma reţinerii celor doi, IGP a remis o serie de solicitări altor state, pentru a stabili şi preciza informaţiile privind respectivii cetăţeni.
Vladimir Plahotniuc este un foarte controversat politician şi om de afaceri din Republica Moldova. El a părăsit ţara în iunie 2019, după căderea guvernării Partidului Social Democrat European (PDM), formaţiunea pe care o conducea. Este vizat în mai multe dosare penale pentru infracţiuni grave, inclusiv fraudă bancară, spălare de bani, constituirea şi conducerea unei organizaţii criminale, corupere activă şi îmbogăţire ilicită. Potrivit autorităţilor moldovene, Plahotniuc ar fi beneficiat direct de pe urma furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc în perioada 2014-2015, potrivit presei din Republica Moldova.