Conform cifrelor raportate până la data de 24 iulie, avansul de 30% pe acest segment a fost posibil şi datorită creşterii, la nivelul întregii destinaţii, a numărului unităţilor de cazare care oferă astfel de servicii.
“Sunt două explicaţii principale pentru această situaţie. Prima vine dinspre hotelieri, care au înţeles că sistemul all inclusive este un produs dorit de turiştii români şi de aceea, de la un an la altul, creşte numărul celor care fac investiţiile necesare pentru a le oferi oaspeţilor pachete complexe, care includ toate mesele şi alte servicii şi facilităţi. A doua explicaţie vine dinspre turişti, pentru care vacanţa all inclusive înseamnă şi o modalitate de a face economii la buget; ştiu încă din momentul în care fac plata pentru pachetul ales că în destinaţie nu vor mai avea cheltuieli suplimentare majore. Sunt calcule pe care oamenii şi le fac mai ales în această perioadă de incertitudini economice. Cu alte cuvinte, mulţi nu renunţă la vacanţa la mare, dar sunt mai chibzuiţi privind modul în care îşi alocă resursele financiare”, a afirmat Ştefan Necula, directorul agenţiei Litoralulromanesc.ro, într-un comunicat transmis AGERPRES.
În sezonul estival 2025, în staţiunile autohtone de la Marea Neagră există un număr total de peste 25.000 de locuri all inclusive, în creştere cu aproximativ 20 de procente faţă de anul trecut, mai arată datele turoperatorului. În urmă cu doi ani, capacitatea de cazare all inclusive se cifra la 18.500 de locuri, în creştere cu 5.000 de locuri comparativ cu 2019, anul de referinţă de dinaintea pandemiei Covid-19.
“În acest moment, putem spune că oferta existentă nu acoperă cererea din partea turiştilor, dar se remarcă faptul că unii hotelieri depun eforturi pentru a le oferi oaspeţilor mai mult decât cazare. În unităţile all inclusive, pe lângă meniuri diversificate, există programe de animaţie şi activităţi pentru copii, spectacole cu muzică live sau stand-up comedy, precum şi acces la plaje private sau piscine, ceea ce în mod evident reprezintă tot atâtea avantaje pentru turişti”, a adăugat Necula.
În perioada imediat următoare, o vacanţă all inclusive pe litoralul românesc porneşte de la 3.050 lei/camera/sejur 5 nopţi la un hotel de 3 stele din Mamaia, 3.350 lei/camera/sejur 5 nopţi la un hotel de 3 stele din Neptun şi de la 4.815 lei/camera/sejur 5 nopţi la un hotel de 4 stele în Eforie Nord.
În altă ordine de idei, potrivit datelor înregistrate de turoperator până la această dată, clasamentul staţiunilor preferate de turişti în acest sezon este condus de Eforie Nord, cu o creştere de 21% a numărului de rezervări faţă de sezonul trecut. Pe locul doi în top se află Mamaia, cu o creştere de 15% comparativ cu 2024, iar pe locul trei se situează Neptun-Olimp, care a înregistrat până acum o creştere de 24% a rezervărilor faţă de 2024.
Cu peste 20 de ani de experienţă pe piaţa turismului local, Litoralulromanesc.ro este cel mai mare turoperator pe segmentul vacanţelor la Marea Neagră, atât în ceea ce priveşte numărul de turişti, cât şi cifra de afaceri. Compania a fost fondată de către Ionuţ Nedea, iar în 2024 a devenit parte din Grupul Szallas.