Agenţia Naţională pentru Politici şi Coordonare în domeniul Drogurilor şi Adicţiilor, care este nou înfiinţată, va participa la toate marile festivaluri din ţară, începând de anul viitor, a anunţat, vineri seară, Rareş – Petru Achiriloaie, şeful Agenţiei.
”Vom porni în totalitate de la doveziile ştiinţifice, de la bunele practici şi standardele internaţionale. Nu trebuie să reinventăm în nicio formă roata. Sunt state care au trecut prin experienţa şi prin punctul în care suntem noi acum cu ceva ani în urmă, deci avem cu cine să comunicăm şi să colaborăm. Ca să vă dau un exemplu de politică şi cum o construim în momentul de faţă, noi practic am preluat o bună practică cu acest The Safe Zone, în festival, evident, atât cât este posibil pe legislaţia din România, care este de fapt un proiect pilot. Noi urmează să mai participăm în încă două festivaluri cu acest proiect pilot, după care vom trage nişte concluzii în echipă şi ideea principală este să ne asigurăm că astfel de zone de reducere a riscurilor vor exista în toate marile festivaluri de muzică începând de anul viitor” a declarat Rareş – Petru Achiriloaie, şeful Agenţiei Naţionale pentru Politici şi Coordonare în domeniul Drogurilor şi Adicţiilor, vineri seară, la Medika TV.
Achiriloaie a adăugat că intenţionează să ”oblige” organizatorii de festivaluri din România să aibă o astfel de Zonă sigură, pentru adolescenţi, în cadrul evenimentelor.
”Aşadar, vrem să facem un standard şi vrem cumva să venim, să şi obligăm, dar să şi ajutăm pe organizatorii acestor festivaluri să aibă acest tip de zonă în spaţiul lor, ceea ce îi ajută şi pe participanţii,, ajută şi pe organizatori, ajută şi forţele de ordine, tocmai pentru că este un spaţiu de care ai nevoie în orice mare adunare”, a adăugat Rareş – Petru Achiriloaie.
Agenţia Naţională pentru Politici şi Coordonare în Domeniul Drogurilor şi al Adicţiilor (ANPCDDA) împreună cu Asociaţia ”Caravana cu Medici” a participat pentru prima dată cu un proiect comun – The Safe Zone – la un festival de mare anvergură din România. În cele cinci zile de festival, medicii, psihologii şi voluntarii Autorităţii au interacţionat cu mii de participanţii la Festivalul ”Beach, Please!”, prin tururi mobile de informare şi sesiuni de prevenţie a consumului de substanţe.