O lege a fost promulgată în Afganistan în vederea ”promovării virtuţii şi prevenirii viciului ”în rândul populaţiei, în conformitate cu sharia (legea islamică), anunţă Ministerul taliban al Justiţiei, relatează AFP.
Această lege, care are 35 de articole, publicată în Jurnalul Ofiical la 31 iulie, stabileşte interdicţii cunoscute deja în ”emiratul islamic”, însă promulgarea acesteia joi ar putea permite o consolidare a controlului – deja strict – al populaţiei.
Ministerul a anunţat miercuri pe site că legea a fost aprobată de liderul suprem al talibanilor, emirul ”invizibil” Hibatullah Akhundzada, care domneşte în Afganistan prin decret din fieful său, în Kandahar (sud).
Puternicul Ministrer al Răspândirii Virtuţii şi Prevenţiei Viciului este însărcinat să aplice această lege.
El controlează toate apectele vieţii – sociale şi private – în Afganistan şi aplică în mod ultrarigorist sharia.
”ATMOSFERĂ DE FRIRCĂ ŞI INTIMIDARE”
Guvernul taliban a anunţat recent că vrea să crească rolul acestui minister care, potrivit ONU, creează o ”atmosferă de frică şi intimidare” în rândul afganilor.
Noua lege prevede că ”femeile trebuie să-şi axcopere corpul în întregime în prezenţa unor bărbaţi care nu fac parte din familia lor”, dar şi faţa, ”de frica tentaţiei”.
Acest lucru implică purtarea unei măşti – ca cea împotriva covid-19 – în cazul în care ”femeile trebuie să iasă din casă în caz de necesitate”.
Femeile nu trebuie să-şi facă auzită vocea în public – prin cântec sau poezie.
Legea interzice şoferilor să pună muzică, să transporte droguri, să transporte femei fără văl sau femei care sunt însoţite de bărbaţi care nu face parte din familia lor sau femei fără mahram – un însoţitor bărbat din familia lor.
Legea interzice adulterul, homosexualitatea, jocurile de norocv, luptele de animale, crearea sau vizionarea de imagini ale unor fiinţe vii pe computer sau terlefon mobil.
Legea îi obligă pe bărbaţi să poarte barbă şi interzice bărbi prea scurte sau tunsori ”contrare shariei”.
”Prietenia” cu un ”necredincios” (nemusulman) este proscrisă, iar cele cinci rugăciuni zilnice sunt obligatorii.
În privinţa presei, legea prevede ca aceasta să nu publice ”conţinuturi ostile shariei şi religiei” sau care să-i ”umilească pe musulmani” şi nici ”care arată fiinţe vii”.
Textul prevede sancţiuni graduale cărora se expun cei care nu respectă legea, de la un avertisment verbal, la amendă, arest preventiv – de la o oră la trei zile – sau alte sancţiuni cerute de Ministrerul Răspândirii Virtuţii şi Prevenţiei Viciului.
În caz de recidivă este sesizată justiţia.