Johnson & Johnson negociază cu avocaţii reclamanţilor care s-au opus soluţionării propuse de companie a proceselor în care susţin că pudra pentru copii şi alte produse cu talc au cauzat cancer, încercând să elimine nemulţumirile, transmite Reuters.
J&J a anunţat planuri de a finaliza un acord global de 6,48 miliarde de dolari prin falimentul unei filiale, după ce eforturile anterioare au fost respinse de două ori de instanţele federale.
J&J spune că majoritatea reclamanţilor susţin oferta sa de acord. Dar a întrerupt numărarea voturilor pentru o scurtă perioadă de timp, astfel încât să poată aduna voturi suplimentare de la reclamanţii care s-au opus până de curând acordului. Â
Am convenit o scurtă prelungire a termenului de certificare. Acest lucru le va oferi avocaţilor acestor reclamanţi timp să vorbească cu reclamanţii lor pentru a lua în considerare acum sprijinirea planului”, a declarat Erik Haas, vicepreşedintele global pentru litigii al J&J, într-o declaraţie.
Un avocat de la Beasley Allen, o firmă de avocatură care a condus opoziţia faţă de soluţionarea falimentului propusă de J&J, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.
J&J intenţionează să introducă o filială în faliment dacă determină cel puţin 75% dintre solicitanţii din procesul legat de talc să voteze pentru propunerea sa de soluţionare.
Acordul de faliment ar pune capăt tuturor proceselor cu talc în care susţin că produsele J&J provoacă cancer ovarian şi ar împiedica depunerea unor cazuri similare în viitor.
J&J se confruntă cu procese din partea a peste 62.000 de reclamanţi care susţin că pudra pentru copii şi alte produse din talc au fost contaminate cu azbest şi au cauzat cancer ovarian şi alte tipuri de cancer.
J&J neagă acuzaţiile şi a spus că produsele sale sunt sigure, nu conţin azbest şi nu provoacă cancer.
Acordul actual propus se concentrează pe cererile legate de cancer ovarian, bazându-se pe soluţionarea anterioară a companiei a majorităţii proceselor care pretind că talcul său a cauzat mezoteliom, un cancer mortal legat de expunerea la azbest.
Folosind falimentul unei filiale pentru a depune faliment, J&J încearcă să includă toţi reclamanţii într-un singur acord – fără a solicita ca J&J să depună faliment.
Judecătorii de faliment pot pune în aplicare înţelegeri globale care opresc definitiv toate procesele conexe şi interzic altele noi.
În afara falimentului, orice înţelegere la care J&J a ajuns cu unii clienţi le-ar lăsa totuşi reclamanţilor sau viitorilor reclamanţi dreptul de a da în judecată – şi ar lăsa compania expusă la potenţiale verdicte de miliarde de dolari care au încurajat-o să urmărească o soluţie de faliment în primul rând.
J&J a prevalat în multe dintre cazurile de ovare încercate până în prezent, dar litigiul a dus, de asemenea, la unele verdicte mari pentru reclamanţi, inclusiv o sumă de 2,12 miliarde de dolari în favoarea a 22 de femei care au afirmat că azbestul din talcul J&J le-a provoca cancer ovarian.