Paritatea nu va fi respectată în viitorul Colegiu al celor 27 de comisari europeni, după ce statele au desemnat majoritar bărbaţi să facă parte din viitoarea Comisie Europeană (CE), în pofida unor apeluri ale lui Ursula von der Leyen de a nominaliza femei, relatează Euronews, care prezintă ultimele candidaturi anunţate sau nu.
BULGARIA
Fostul ministru de Externe Ekaterina Zaharieva şi fostul ministru al Ecologiei Julian Popov au fost propuşi vineri drept candidaţi bulgari la un post de comisar european.
Aceste candidaturi par că au fost discutate vineri seara de preşedintele bulgar Rumen Radev şi premierul Dimităr Glavşev şi confirmate într-un mesaj pe X de către reprezentanţa bulgară la Uniunea Europeană (UE).
Acest lucru face din Bulgaria singura ţară care dă curs cererii preşedintei CE Ursula von der Leyen de a se propune candidaţi bărbaţi şi femei până la data limită de 30 august.
ITALIA
Noul comisar italian anunţat, Raffaele Fitto,are o lungă carieră politică, începută la Puglia.
Născut la Maglie, în provincia Lecce, în 1969, absolvent de drept, el a fost ales în 1990 consilier regional al Partidului Creştin Democrat (DC), primul dintr-o serie de posturi care l-a adus la Bruxelles, mai întâi ca eurodeputat, în 1999, 2014 şi 2019, iar acum în calitate de comisar.
DANEMARCA
Danemarca l-a popus pe Dan Jørgensen să facă parte din a doua echipă de comisari a Ursulei von der Leyen.
Nominalizarea foarte aşyeptată a lui Jørgensen, un social-demiocrat, face parte dintr-o remaniere mai largă anunţată de către premierul Mette Frederiksen.
Jørgensen nu este nou la Bruxelles, unde şi-a început cariera politică în 2004, ca membru al Parlamentului European (ĂE), în care a rămas până în 2013.
BELGIA
Belgia nu a reuşit să desemneze un comisar, în contextul în care se află într-o cirză politică.
Regatul belgian se află între ţările care urmează să numească un bărbat, în pofifa eforturilor Ursulei von de Leyen în favoarea unui echilibru între sexe.
Statele membre UE au desemnat foarte puţine candidate.