Biden şi Harris urmează să se întâlnească cu negociatori americani implicaţi în negocierea eliberării ostaticilor israelieni în Războiul din Fâşia Gaza

Preşedintele american Joe Biden urmează să se întâlnească luni cu negociatorii americani în vederea eliberării ostaticilor în Războiul din Fâşia Gaza, după moartea a şase ostatici în enclavă, inclusiv un israeliano-american, relatează AFP.

Această reuniune urmează să aibă loc la Casa Albă, iar vicepreşedinta Kamala Harris, candidata democrată în alegerile din noiembrie, participă la întâlnire.

Joe Biden şi Kamala Harris se întâlnesc luni cu ”echipa americană care negociază acordul cu privire la ostatici, în urma uciderii cetăţeanului american Hersh Goldberg-Polin şi altor cinci ostatici, sâmbătă, de către Hamas, şi vor discuta despre eforturi în vederea ajungerii la un acord care să asigure eliberarea restului ostaticilor”, anunţă într-un comunicat preşedinţia americană.

Statele Unite, Egiptul şi Qatarul, care s-au impus ca mediatori, exercită presiuni de luni de zile în vederea unui schimb de ostatici israelieni şi deţinuţi palestinieni şi unui armistiţiu în Fâşia Gaza.

Un atac fără precedent al mişcări islamiste palestiniene Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului a antrenat moartea a 1,205 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocvmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

În acest atac 251 de persoane au fost răpite, iar 97 sunt ţinute în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 33 au fost declarate moarte de armata israeliană.

Peste 100 de ostatici au fost eliberaţi în cadrul unui armistiţiu de o săptămână în noiembrie.

Familiile ostaticilor şi susţinători ai acestora consideră că un nou armistiţiu este cea mai bună opţiune care să le garanteze ostaticilor întoarcerea acasă în siguranţă.

O greva naţională urma să înceapă luni în Israel, care să crească presiunile asupra premierului israelian Benjamin Natanyahu pentru ca acesta să acţioneze în scopul eliberării restului ostaticilor.

Rude şi susţinători ai ostaticilor acuză administraţia lui Netanyahu că nu face suficient să-i aducă acasă în viaţă şi cer un armistiţiu imediat în vederea salvării ostaticilor.

Nicolae Ciucă: Nu m-am oprit niciodată din a pune în prim plan securitatea şi siguranţa cetăţenilor. În viziunea mea prezidenţială, sunt două elemente fundamentale, în jurul cărora se alcătuieşte orice strategie

Hidroelectrica începe modernizarea centralelor hidroelectrice Vaduri, Remeţi şi Arceşti, lucrări de peste 306 milioane lei