Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a participat, joi, alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la întâlnirea de la Braşov cu inspectorii şcolari generali din întreaga ţară şi a precizat că instituţia pe care o conduce are ca priorităţi construirea, modernizarea, eficientizarea energetică şi consolidarea seismică a unităţilor de învăţământ.
”Am participat, astăzi, cu mare bucurie, alături de colega mea Ligia Deca, ministrul educaţiei, la Consfătuirea anuală a inspectorilor şcolari generali din ţară, organizată la Braşov. În cadrul evenimentului, s-au analizat priorităţile şi stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ pentru noul an şcolar, siguranţa în unităţile de învăţământ, precum şi programele guvernamentale care vin în sprijinul procesului educaţional”, a scris, Adrian Veştea, joi, pe Facebook.
Potrivit ministrului, Ministerul Dezvoltării are ca priorităţi, prin programele pe care le coordonează, construirea, modernizarea, eficientizarea energetică şi consolidarea seismică a unităţilor de învăţământ.
Astfel, potrivit datelor transmise de ministrul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, s-au alocat peste 5 miliarde de lei pentru modernizarea a 3.310 creşe, grădiniţe şi şcoli, dintre care 2.337 au fost finalizate.
”Prin Programul naţional de investiţii «Şcoli sigure şi sănătoase», s-au semnat 14 contracte de finanţare, în valoare de peste 392 de milioane de lei pentru consolidare seismică. De asemenea, prin componentele gestionate de din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, avem alocate peste 1,16 miliarde de euro pentru reabilitarea şi eficientizarea energetică a 1.661 unităţi de învăţământ, iar Compania Naţională de Investiţii a construit sau modernizat 15 şcoli şi campusuri universitare, în valoare de 174 de milioane de lei”, a mai transmis ministrul.
Acesta anunţă că, de când era preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a acordat o atenţie deosebită finanţărilor necesare pentru desfăşurarea, în cele mai bune condiţii, a procesului de învăţământ şi pentru eliminarea toaletelor din curţile tuturor şcolilor din judeţ.
”Totodată, ca preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, am reuşit, împreună cu Ministerul Educaţiei, să elaborăm o strategie prin care consiliile judeţene pot aplica pentru achiziţionarea de mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale necesare unităţilor de învăţământ preuniversitar. Pentru că educaţia este cheia dezvoltării unei societăţi, care ne ajută să ne atingem potenţialul maxim, să construim o viaţă mai bună pentru noi şi pentru familiile noastre, să progresăm”, a mai transmis ministrul.
Anul şcolar 2024 – 2025 începe luni, 9 septembrie.