O proiecţie specială a filmului „Anul Nou care n-a fost”, în prezenţa echipei, este organizată la Happy Cinema Vitantis, în data de 24 septembrie, începând cu ora 19.30. Filmul este marele câştigător al secţiunii Orizzonti la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul lungmetraj românesc de debut care a câştigat patru premii în istoria festivalului.
Publicul va avea ocazia să cunoască echipa din spatele peliculei şi să adreseze întrebări atât actorilor din distribuţie cât şi regizorului, Bogdan Mureşanu. Biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul Happy Cinema.
„Anul nou care n-a fost”, primul lungmetraj de ficţiune semnat de Bogdan Mureşanu, cu Adrian Văncică, Nicoleta Hâncu, Mihai Călin, Andrei Miercure, Emilia Dobrin, Iulian Postelnicu în rolurile principale, revine în România cu patru premii câştigate la acest prestigios festival internaţional, o performanţă unică pentru un film românesc.
Filmul a fost apreciat de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film pentru regia ambiţioasă, echilibrul artistic şi al poveştii, viziunea sa şi castingul excepţional, fiind distins cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secţiunea Orizzonti şi secţiunile paralele.
Bogdan Mureşanu a fost recompensat în 6 septembrie cu premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu, din partea reprezentanţilor criticilor independenţi prezenţi la ediţia 81 a festivalului, în cadrul unui eveniment special.
Directoarea de imagine Boróka Biró a primit Premiul Authors under 40 Award „Valentina Pedicini” – menţiune specială pentru imagine – acordată de un juriu format din importante cineaste din Italia, sub egida festivalului „Venezia a Napoli. Il Cinema Esteso”.
Filmul, regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu a fost primit cu multe emoţii şi aplauze la toate proiecţiile de la Veneţia, beneficiind de atenţia şi aprecierea publicului, precum şi a criticii internaţionale.
Cronica The Film Verdict apreciază că „estetica epocii e tratată cu respect”, regizorul „realizează un caleidoscop al haosului controlat care pune în evidenţă realizările comune ale celor doi directori de imagine – Boroka Biro şi Tudor Platon – şi ale întregii distribuţii care îşi găseşte perechea în scenariul precis şi inteligent al lui Mureşanu”, iar satira sa ascuţită garantează faptul că „subiectul va transforma filmul într-o atracţie în rândul iubitorilor cinema-ului de artă, în timp ce tonul ironic are potenţial să stârnească interes şi să devină mult mai popular pentru un public larg”.
Screen Daily remarcă faptul că „Viziunea lui Mureşanu asupra imaginii este evidentă”, iar formatul 4:3 subliniază „lipsa aerului şi condiţiile opresive ale regimului”, „filmarea din mână sporeşte nervozitatea atmosferei”, şi arată că „personajele sunt obişnuite să fie spionate”. E remarcată, de asemenea şi cromatica filmului în ton cu perioada.
Criticul de film Magda Mihăilescu apreciază că povestea din scurtmetrajul „Cadoul de Crăciun” a fost inclusă „într-o construcţie corală, în care fiecare componentă bine definită a întregului pare a se chema una pe alta, a transformat-o într-o perlă a coroanei. Dovada cea mai bună este chiar reacţia unei săli încântate. (…). Au simţit tristeţea umorului, dar şi intensitatea fricii, a temerilor care unesc destinele a şase personaje surprinse în zilele ultime ale dictaturii, a spaimelor care le distorsionează viaţa. Se poate scrie mult despre energia cu care autorul controlează vărsarea micilor istorii purtate de fiecare personaj în albia unui fluviu narativ devenit filmul ce ne va purta cu el în plină retrăire – sau, pentru unii, descoperire – a emoţiilor unui timp înfrigurat.”
La Veneţia, „Anul nou care n-a fost” a fost achiziţionat de prestigioasa companie Memento Distribution pentru a fi distribuit în Franţa, în martie 2025.
„Regia lui Bogdan Mureşanu şi construcţia poveştii sunt impresionante. Aşteptăm cu nerăbdare să împărtăşim publicului francez această realizare cinematografică”, a spus fondatorul Memento Distribution, Alexandre Mallet-Guy. În opinia sa, „acest titlu românesc nu este doar un important film politic şi istoric, ci şi o tragicomedie în care poţi asista la căderea regimului comunist şi a lui Ceauşescu, prin ochii oamenilor obişnuiţi care încă nu ştiu că urmează un moment extraordinar.”
Din distribuţia filmului mai fac parte: Manuela Hărăbor, Ioana Flora, Ada Galeş, Victoria Raileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuţ Popescu, Theodor Şoptelea, Răzvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Cătănescu, Gabriel Spahiu, Angeel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Hărnuţ, Sorin Cociş, Marius Damian, Marian Adochiţei, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma şi mulţi alţii. Trailer aici.
Cinematograful din centrul comercial Vitantis este cel mai nou cinematograf din reţeaua #happycinema şi s-a deschis pe data de 14 septembrie 2024. Este primul cinematograf deschis în Bucureşti, în ultimii 5 ani, iar investiţia estimată este de 800.000 Euro. Cinematograful din Vitantis Shopping Center (Bucureşti) pune la dispoziţia spectatorilor 3 săli, 260 locuri, dintre care o sală premium cu reclinere. Cinematograful vine cu un nou concept, care pune accent pe confortul sălii, oferind experienţe unice spectatorilor, precum accesul la proiecţii private, conţinut alternativ şi tarifare flexibilă. Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o mulţime de surprize la noul cinematograf: filme de artă spectaculoase, blockbustere de neratat, proiecţiile unor concerte de top şi multe altele. Totodată, Happy Cinema Vitantis Shopping Center va găzdui în luna octombrie un festival al filmelor de artă, iar în noiembrie a doua ediţie a Classy Film Festival, eveniment care aduce în faţa publicului opere de colecţie ale marelui ecran şi staruri de cinema care au făcut istorie. Fanii muzicii rock vor fi încântaţi să descopere proiecţiile speciale ale filmului Sabaton – The Tour to End All Tours, în timp ce pasionaţii de operă şi balet vor putea urmări prestigioasa stagiune 2024-2025 Royal Ballet and Opera.