Filmul „Enescu, jupuit de viu”, regizat de Toma Enache, a cărei coloană sonoră este interpretată de Orchestra Naţională a Franţei dirijată de Cristian Măcelaru, a fost selectat oficial la Festivalul Internaţional de Film ARPA, una dintre cele mai prestigioase platforme de promovare a cinematografiei independente din întreaga lume.
Festivalul Internaţional de Film Arpa are loc anual în Los Angeles şi reuneşte creatori de film din întreaga lume, oferind o platformă unică de promovare pentru filmele ce explorează teme culturale, sociale şi artistice.
Filmul a fost inclus în selecţia oficială a festivalului şi este nominalizat la premiul pentru Cel mai bun film de lungmetraj. Competiţia de anul acesta reuneşte filme din diverse culturi şi genuri, toate reflectând complexitatea şi diversitatea cinematografiei contemporane.
„Festivalul Internaţional de Film ARPA este încântat să dezvăluie o gamă extraordinară de 110 filme din 25 de ţări, prezentând diversele varietăţi de experienţe umane. De la drame pline de căldură până la documentare care ridică întrebări, selecţia noastră de opere oferă o fereastră către sufletul umanităţii. Veţi explora teme precum dragostea, pierderea şi speranţa , în timp ce realizatorii de film din întreaga lume îşi împărtăşesc perspectivele unice”, declară organizatorii festivalului.
De asemenea, Toma Enache, regizorul filmului „Enescu, jupuit de viu”, a fost recent distins cu premiul „Premio Cultura” în cadrul unui eveniment cultural organizat în Veneţia. Filmul va fi lansat în România în luna noiembrie, fiind planificate peste 30 de premiere de gală în oraşe din întreaga ţară.
Lansare în România
Publicul românesc va avea ocazia să vizioneze în premieră acest film mult aşteptat începând cu luna noiembrie. „Enescu, jupuit de viu” va fi lansat cu peste 30 de proiecţii de gală în toată ţara, debutând în 2 noiembrie la Iaşi, 4 noiembrie la Bucureşti, 5 noiembrie la Ploieşti şi 6 noiembrie la Constanţa. Pe pagina de Facebook şi Instagram a filmului este postată lista completă cu data şi locaţia fiecărei premiere.
Regizorul Toma Enache subliniază: „Acest film îşi propune să aducă în prim-plan nu doar genialitatea compozitorului George Enescu, ci şi latura umană a acestuia. Sper ca prin această producţie să aducem publicul mai aproape de sufletul lui Enescu şi să-l facem iubit aşa cum merită. Dincolo de compozitorul de geniu, este omul Enescu, pe care publicul poate să-l descopere în acest film. Sper ca filmul nostru să contribuie la îmblânzirea unora dintre semeni, lucru pe care Enescu dorea să-l facă, prin muzica lui. Poate nu doar să-i îmblânzească, ci şi să-i facă să-l iubească aşa cum merită”.
Filmul beneficiază de o distribuţie remarcabilă, cu Mircea Dragoman în rolul lui George Enescu şi Theodora Sandu în rolul Prinţesei Maruca, alături de actori precum Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă şi regretatul Constantin Codrescu.
Costumele sunt create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la producţii premiate cu Oscar, iar muzica reuneşte opere ale lui George Enescu şi compoziţii originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards.
Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Naţională a Franţei, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului „George Enescu” şi de Orchestra Naţională Radio din România, condusă de Maestrul Horia Andreescu. De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu adaugă o notă distinctă acestei producţii sonore. Coloana sonoră include şi un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară şi Dinu Lipatti la pian.
Filmul „Enescu, jupuit de viu” va fi prezentat exclusiv în cadrul premierelor de gală, în prezenţa regizorului şi a unor membri ai echipei, oferind publicului o experienţă cinematografică unică.
Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro şi ticketstore.ro.
Filmul va putea fi vizionat anul acesta doar la premierele de gală din întreaga ţară.