Biro Rozalia (UDMR): România are o democraţie deficitară şi se află într-un proces de autocratizare

Deputata UDMR Biro Rozalia a declarat miercuri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Democraţiei (15 septembrie), că, potrivit unor studii internaţionale, România are o democraţie deficitară şi că se află într-un proces de autocratizare, într-un trend constatat şi în alte ţări din regiune.

„Conform Indexului global al Democraţiei (https://www.eiu.com/), realizat anual de „The Economist”, pentru anul 2023, cu un scor de 6,45 puncte, România se situează pe locul 60 din 167 de ţări, având în continuare titulatura de democraţie deficitară (scorul pentru democraţiile deficitare este situat între 6 şi 8). De altfel, scorul României oscilează între 6,38 şi 6,45 în anii 2017-2023″, a afirmat Biro Rozalia.

Cei 5 indicatori măsuraţi arată că, în 2023, la capitolul proces electoral şi pluralism, ţara noastră stă cel mai bine, cu un scor de 9,17, fiind un indicator cu relevanţă relativă deoarece anul 2023 nu a fost unul electoral. Indicatorul funcţionarea guvernului este cotat la 6,43 (faţă de 5,36 în anul 2020), indicatorul participarea politică – 5,56 (faţă de 6,67 în anul 2020), cultura politică – 3,75 (în stagnare), iar libertăţile civile – 7,35 puncte (relativă stagnare).

Deputata a menţionat şi Raportul privind Democraţia pentru anul 2024, produs de Institutul V-Dem de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, care oferă o evaluare cuprinzătoare a stării democraţiei la nivel global.

Potrivit sursei, ca o perspectivă generală, lumea se împarte în 91 de state democratice şi 88 de state autocratice. Acesta din urmă conţine însă 71% din populaţia globală.

„Trendul este creşterea autocraţiilor, iar în Europa de Sud şi de Est situaţia s-a înrăutăţit pentru Grecia, Ungaria, Polonia şi România. Se deteriorează libertatea de exprimare (în 23 ţări) şi libertatea alegerilor (în 35 ţări). 42 de state trec dinspre democraţie spre autocraţie, în timp ce doar 7 trec de la autocraţie la democraţie. Lumea se întoarce la nivelul anului 1985. Conform acestui raport, România este clasificată ca o democraţie electorală, dar se află într-un proces de autocratizare”, a afirmat deputata UDMR.

Reprezentanta UDMR a mai evidenţiat că, încă de la înfiinţarea uniunii, UDMR a funcţionat pe principii democratice şi va continua în acelaşi mod să sprijine alegerile libere şi corecte, să combată corupţia, să protejeze drepturile omului şi ale minorităţilor naţionale, libertatea de exprimare şi libertatea presei, să militeze pentru instituţii şi practici democratice şi să promoveze o guvernare incluzivă.

Tema din acest an a Zilei internaţionale a democraţiei, instituită de ONU în anul 2007, este axată pe importanţa inteligenţei artificiale (IA) ca instrument de bună guvernare.

În mesajul său pentru celebrarea acestei zile, secretarul general ONU, Antonio Guterres, a remarcat faptul că inteligenţa artificială are potenţialul de a spori participarea publică, egalitatea, securitatea şi dezvoltarea umană, dar avertizează că, dacă „nu sunt controlate”, pericolele sale „ar putea avea implicaţii grave pentru democraţie, pace şi stabilitate”. AGERPRES/(A – autor: Eugenia Paşca, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dãdârlat)

Sursa: www.agerpres.ro

Voluntarii din întreaga țară se mobilizează pentru a ajuta sinistrații din Pechea, Galați: „E foarte mult de muncă”

Fotbal: Tricoul lui Lionel Messi rămâne cel mai bine vândut din MLS