Ciclonul ‘Boris’ mai zăbovește un pic în România: viituri rapide și inundații începând de joi dimineață

<div class=""

Potrivit comunicatului Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), vor fi vizate râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi); Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi); Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

De asemenea, este în vigoare un Cod Galben, începând de miercuri de la ora 12:00, până joi, la ora 24:00, pe anumite sectoare de râuri din judeţele Vaslui, Iaşi şi Galaţi. Acelaşi cod va fi activ începând de joi dimineaţa, de la ora 3:00, până la miezul nopţii, pe râuri din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi pe râurile din judeţul Tulcea.

  • Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri. De asemenea, există probabilitatea depăşirii cotelor de apărare. Pentru siguranţa populaţiei, recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autorităţile de la nivel naţional, judeţean sau local cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii„, se precizează în comunicatul INHGA.

Citește și: ANM:  9 județe din Moldova și Dobrogea, sub avertizare de ploi torențiale

Bilanțul deceselor a ajuns la 7 morți, în urma inundațiilor din Galați.

Peste 6.900 de gospodării din 27 de localităţi au fost afectate, iar peste 300 de persoane au fost evacuate şi locuiesc fie în modulele puse la dispoziţie de autorităţi, fie la rude, conform preşedintelui CJ, Costel Fotea. Peste 2.200 de animale şi 6.200 de păsări au murit în urma inundaţiilor din judeţele Vaslui şi Galaţi, a anunțat ANSVSA.

Începând cu 12 septembrie, valul de vreme rea adus de ciclonul Boris a lovit dur mai multe țări din Europa Centrală și de Est.

content-image

Fechet: Voi propune o listă întreagă de investiţii pe care să le demarăm în regim de urgenţă în judeţele Galaţi şi Vaslui

Ciclonul ‘Boris’ mai zăbovește un pic în România: viituri rapide și inundații începând de joi dimineață