Fenomen tulburător: omenirea ar putea fi curând martoră la apariția unei noi forme de viață

<div class=""

În ultimii ani, oamenii de știință au demonstrat în mod repetat că celulele diverselor organisme pot fi transformate în roboți biologici, reprezentând progrese uimitoare în domeniul biologiei sintetice.

Anumite tipuri de roboți, cum ar fi antroboții, utilizează deja celule umane care se pot asambla singure în structuri mici, pcapabile să se miște singure. Altele, cum ar fi xenoboții, sunt un pic mai ciudate: oamenii de știință le-au creat din celulele unor broaște deja moarte, care par să fi înșelat moartea rămânând capabile să îndeplinească sarcini simple și chiar să se autoreplice.

În noile studii, oamenii de știință analizează implicațiile preluării celulelor – de la organisme moarte sau vii – și, în esență, transformarea lor în mașini cu funcții complet noi. Și anume, că acest lucru indică o „a treia stare” biologică – una care nu se încadrează în mod clar în categoriile de viață și moarte.

content-image

„A treia stare sfidează modul în care oamenii de știință înțeleg de obicei comportamentul celular”, afirmă biologii Peter Noble și Alex Pozhitkov, coautori ai raportului, într-un eseu pentru The Conversation.

Faptul că bioboții au dezvoltat noi funcții este ceea ce îi diferențiază cu adevărat, deoarece „există puține cazuri în care organismele se schimbă în moduri care nu sunt predeterminate”, scriu cercetătorii.

În timp ce alte transformări, cum ar fi metamorfozarea omizilor în fluturi, sunt radicale, ele fac totuși parte dintr-o cale biologică predeterminată. Celulele canceroase sunt, de asemenea, excluse, deoarece nici ele nu prezintă funcții noi.

Deși antroboții menționați mai sus, de exemplu, au fost obținuți din celule pulmonare umane, aceștia au reușit cumva să repare celulele neuronale deteriorate plasate în apropiere, spre care s-au putut deplasa singuri cu ajutorul unor proiecții contorsionate, asemănătoare părului, numite cili.

Antroboții nu au fost proiectați sau programați să facă acest lucru – pur și simplu au făcut-o singuri.

De asemenea, xenoboții au dezvoltat o mobilitate bazată pe cili, ceea ce este nou, deoarece, potrivit cercetătorilor, în celulele de broască din care provin, ciliile sunt utilizate pentru a deplasa mucusul, nu celulele în sine.

content-image

De asemenea, xenoboții sunt capabili să se autoreplice și să se repare singuri.

„Luate împreună, aceste constatări demonstrează plasticitatea inerentă a sistemelor celulare și contestă ideea că celulele și organismele pot evolua doar în moduri predeterminate”, au scris Noble și Pozhitkov. „A treia stare sugerează că moartea organismului poate juca un rol semnificativ în modul în care viața se transformă în timp”.

Potrivit cercetătorilor, posibilitățile medicale și terapeutice care ar putea fi deblocate prin explorarea acestor invenții biologice ar putea schimba lumea, scrie gadgetreport.ro.

Antroboții creați din propriile celule ale unui pacient uman ar putea fi programați, de exemplu, să le repare pe cele deteriorate, să administreze medicamente și să elimine celulele canceroase.

„O mai bună înțelegere a modului în care unele celule continuă să funcționeze și să se metamorfozeze în entități multicelulare este promițătoare pentru progresul medicinei personalizate și preventive”, concluzionează cercetătorii.

Cerere de ultimă oră de la Guvern, după ce un bărbat a dat foc în Parlament: Ciolacu vrea ca spațiul să fie clar delimitat

Suedia amână o întâlnire de securitate cu Turcia – Ce problemă a intervenit