Geoparcul Ţara Haţegului se alătură inițiativei „The Big Green” pentru protejarea mediului

<div class=""

În cadrul proiectului, artişti implicaţi în probleme de mediu vor colabora pentru a folosi arta ca vehicul pentru promovarea sustenabilităţii mediului, tema aleasă pentru acest an fiind „Solul”, a informat miercuri Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.

„O modalitate pentru atingerea acestui scop, artivismul – care combină arta cu activismul, se deosebeşte de activismul obişnuit prin faptul că transmite mesaje complicate într-un mod creativ, uşor de înţeles şi emoţionant. În timp ce activismul tradiţional se bazează pe acţiuni directe şi proteste pentru a aduce schimbări sociale şi politice, artivismul foloseşte arta pentru a creşte gradul de conştientizare şi a stimula gândirea. Astfel, publicul este invitat să îşi imagineze soluţii şi să se implice în schimbare”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Proiectul urmăreşte o abordare diferită a relaţiei om-natură, invitând la reflectare asupra responsabilităţii pe care o avem faţă de mediul înconjurător, ce învăţăm de la comunităţile locale şi la ce lăsăm în urmă pentru generaţiile viitoare, arată sursa citată.

De asemenea, „The Big Green” explorează cum arta poate influenţa comportamentele legate de protejarea mediului şi împărtăşeşte idei şi soluţii pentru a încuraja colaborarea dintre artişti şi oameni de ştiinţă.

„The Big Green” este un proiect european de cooperare la scară largă, derulat în cadrul programului Europa Creativă, care reuneşte peste 15 ţări din Europa şi o reţea vastă de parteneri din sectoarele culturale şi creative.

Proiectul foloseşte o abordare nouă şi are o temă diferită în fiecare an – „Aer”, „Sol”, „Apă” şi „Ecosistem”. Scopul său este de a schimba modul în care cultura şi creativitatea contribuie la transformarea Europei într-un continent mai prietenos cu mediul, precizează sursa citată.

Universitatea din Bucureşti, prin Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, este unul dintre partenerii importanţi ai proiectului datorită vastei experienţe în domeniul conservării patrimoniului geologic, natural şi cultural, având capacitatea de a dezvolta iniţiative sustenabile care să inspire comunităţile locale şi publicul larg.

Proiectul se înscrie în linia activităţilor derulate de Geoparc şi Universitatea din Bucureşti în sprijinul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în contextul aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Reţelei Globale a Geoparcurilor.

Un dosar penal complex: Patru inculpați pentru trafic de migranți și agresiune

Dan Barna: Dincolo de comunicarea asta care se face în România, ce grozav a negociat premierul, în realitate portofoliul de comisar primit este din ultima treime, după importanţă / La nivel european, Guvernul contează puţin