Armenia consideră că strămutarea etnicilor armeni din Nagorno-Karabah este epurare etnică

Ministerul armean al Afacerilor Externe a caracterizat strămutarea armenilor din Nagorno-Karabah ca fiind o epurare etnică.

Ministerul armean de Externe s-a referit la strămutarea armenilor din Nagorno-Karabah din luna septembrie 2023. Declarația MAE al Armeniei a fost postată pe site-ul instituţiei, preluat de Rador Radio România.

Ministerul armean de Externe a reamintit că, la 19 septembrie anul trecut, în urma unui atac militar lansat de Azerbaidjan asupra regiunii, peste 115.000 de armeni din Nagorno-Karabah au fost forțați să-și părăsească casele în doar câteva zile.

„Această strămutare forțată, care a devenit ultima etapă a politicii de epurare etnică, s-a produs în timpul desfăşurării Sesiunii Adunării Generale a ONU, când întreaga comunitate internațională discuta din nou despre necesitatea rezolvării pașnice a conflictelor, a instaurării stabilității și dezvoltării, condamnând folosirea forței, precum și încălcările flagrante ale normelor de drept internațional și ale drepturilor omului în diferite zone ale lumii”, a subliniat Ministerul de Externe armean.

În ultimul an, Guvernul armean a întreprins demersurile necesare pentru a răspunde nevoilor imediate și pe termen mediu ale cetățenilor strămutați în interiorul ţării, precum și pentru a dezvolta programele necesare pe termen lung, a adăugat ministerul.

Săptămâna viitoare, discuțiile la nivel înalt despre situația din Caucazul de Sud vor debuta la Adunarea Generală a ONU de la New York. La 10 septembrie, prim-ministrul armean, Nikol Paşinian, a declarat că autorităţile de la Erevan și Baku au convenit asupra a 13 articole și asupra prefaței proiectului acordului de pace armeano-azer.

Sursa: www.stiripesurse.ro

NASA are un plan cu totul ieșit din comun: a propus să se tragă, la propriu, în Lună / Ce dorește să obțină prin această operațiune

Bursa de la Bucureşti a deschis în creştere ultima şedinţă a săptămânii