Asiguratorii au plătit despăgubiri de 20 milioane euro pentru locuințe afectate de dezastre naturale în ultimii 10 ani

”În perioada 2013-2023, sprijinul financiar oferit de companiile de asigurări Membre UNSAR pentru refacerea locuinţelor în urma inundaţiilor, cutremurelor şi a alunecărilor de teren se apropie de 20 milioane euro (93,3 milioane lei). Această sumă a fost achitată atât în baza asigurărilor obligatorii, cât şi a celor facultative, conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei”, anunţă UNSAR.

Valoarea despăgubirilor reprezintă plăţile efectuate pentru aproape 17.000 de dosare de daună, din care mai mult de 65% au fost notificate către companiile de asigurări pentru pagubele suferite de locuinţe ca urmare a inundaţiilor.

“Este greu să discutăm despre statistici în aceste momente dificile pentru atât de mulţi români. Însă industria de asigurări continuă să fie alături de cei asiguraţi şi afectaţi de furia naturii, oferind tot sprijinul necesar în vederea soluţionării rapide a dosarelor de daună”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Despăgubirile achitate de asigurători în urma riscurilor catastrofale sunt în creştere de la un an la altul. Astfel, anul trecut au fost plătite despăgubiri de 5 ori mai mari decât în 2022 pentru acoperirea prejudiciilor cauzate locuinţelor de cele 3 riscuri – inundaţii, cutremure şi alunecări de teren.

“Din păcate, doar 17% dintre locuinţele românilor sunt asigurate complet, prin intermediul unei asigurări facultative. Este evident că mai avem de lucru pentru a putea vorbi despre comunităţi reziliente în faţa acestor provocări”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: incendii, explozii, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

Cât de grea este funcția de primar al Capitalei? Nicușor Dan: ‘Trebuie să vă spun că am rupt șase sacouri în cotul drept’

Sondaj: 80% dintre companiile din Germania asigură termene de plată – plățile se stabilizează