Iaşi: Institutul Regional de Boli Cardiovasculare se va muta într-o clădire proprie

Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a anunţat, vineri, că Institutul Regional al Inimii, aşa cum este numit proiectul construcţiei Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, a primit undă verde din partea Ministerului Sănătăţii.

Potrivit unui comunicat de presă, ministerul Sănătăţii a emis Avizul de oportunitate a obiectivului de investiţii, pas decisiv pentru includerea proiectului în lista celor finanţate în cadrul Programului naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti.

„Este încă o dovadă că Guvernul condus de social-democratul Marcel Ciolacu susţine Iaşiul. Mulţumesc în mod special ministrului Alexandru Rafila pentru că în mandatul său investiţiile ieşene din sănătate au înregistrat progrese importante. Lista proiectelor propuse spre finanţare va fi aprobată prin hotărâre a Guvernului, urmând contractele de finanţare multianuale încheiate între Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi beneficiari. De asemenea, să nu uităm că se lucrează deja la şantierul Spitalului Regional de Urgenţă, cea mai mare investiţie publică derulată la Iaşi, un alt proiect care devine realitate în Guvernarea social-democrată”, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, preşedintele PSD Iaşi.

Acesta a declarat că finanţarea se va derula pe parcursul a cinci ani.

„Putem aprecia că până la sfârşitul lui 2029, la Iaşi va funcţiona nu doar un simplu spital de boli cardiovasculare, ci un adevărat centru integrat modern, capabil să răspundă nevoilor pacienţilor din întreaga Moldovă. Mai mult, Institutul va cuprinde secţii şi departamente din specializări care nu există la această oră în România, urmând să devină astfel cea mai modernă unitate de profil din ţară”, a precizat sursa citată.

În prezent, în zona de est a României funcţionează doar un singur Institut de Boli Cardiovasculare, care este amplasat pe două dintre cele şase etaje ale unui imobil în care funcţionează şi Spitalul „Dr.C.I. Parhon”, Centrul de Transplant Renal şi Centrul de Dializă. Institutul are o capacitate de 130 de paturi, ceea ce, conform statisticilor, înseamnă 42.370 locuitori pe pat, spre deosebire de 13.902 locuitori/pat pentru restul spitalelor de profil din ţară.

În lipsa unui spaţiu adecvat, intervenţiile de la IBCV Iaşi se fac într-o singură sală de operaţii. Din cauza adresabilităţii foarte mari, unitatea medicală se confruntă cu o acută lipsă de spaţiu, fapt care înseamnă suprasolicitarea personalului, dar şi a aparaturii medicale, motiv pentru care sala de operaţii a fost afectată de un incendiu în urmă cu câţiva ani.

Proiectul noului institut de boli cardiovasculare a primit în 2022 o serie de avize şi autorizaţii din partea autorităţilor locale şi judeţene pentru a putea fi construit pe teritoriul comunei Miroslava, o suburbie a municipiului reşedinţă, pe o suprafaţă de teren de 120.000 de metri pătraţi.

Conform proiectului, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară ar trebui să aibă 28 de secţii şi departamente, 7 dintre ele fiind unicat în România. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Ovidiu Haţegan, delegat în prima rundă a Cupei Intercontinentale FIFA 2024

Hunedoara: Cinci persoane, victime ale unui accident rutier pe DJ 687 Hunedoara-Călan