Kievul restrânge utilizarea aplicaţiei Telegram de către militari şi oficiali din motive de securitate

Consiliul Apărării şi Securităţii Naţionale a Ucrainei anunţă vineri că interzice folosirea Telegram, o mesagerie foarte populară fondată de către rusul Pavel Durov, pe dispozitive electronice ale militarilor şi oficialilor, suspectând serviciile ruse că accesează discuţiile, relatează AFP.

”S-a decis să se interzică instalatrea şi folosirea Telegram pe dispozitivele oficiale ale reprezentanţilor Guvernului, personalului militar, angajaţilor sectorului securităţii şi apărării şi întreprinderilor care exploatează infrastructuri critice”, anunţă într-un comunicat Consiliul.

Militarii ”o folosesc adesea pentru a discuta probleme de serviciu” confidenţiale, a comentat la AFP un oficial ucrainean de rang înalt din sectorul securităţii, sub protecţia anonimatului.

”Aceasta este o mare sursă de scurgeri de informaţii, pentru că Telegram este foarte uşor piratată” de către ruşi, a explicat el.

Salariaţii care sunt obligaţi să folosească Telegram în cadrul funcţiei – pentru a difuza comunicate oficiale – nu sunt vizaţi însă de această regulă, precizează Consiliul, aplicaţia fiind un releu mare de comunicare a armatei şi puterilor publice.

Această alegere a fost făcută în timpul unei reuniuni privind ”ameninţări de securitate naţională” reprezentate de aplicaţie, anunţă instituţia, aflată în subordinea preşedinţia ucrainene.

Directorului serviciilor militare ucrainene de informaţii (GUR) Kirilo Budanov a prezentat ”informaţii dovedite” care arată că servicile ruse de informaţii ”au acces la corespondenţa personală a utilizatorilor Telegram, inclusiv la mesaje şterse, şi la date personale”, potrivit Consilului.

Reprezentanţi ai serviciilor ucrainene de securitate dau la asigurări că Telegram este folosit de Moscova în atacuri cibernetice sau în geolocalizarea utilizatorilor.

UTILIZAT ÎN RUSIA ŞI UCRAINA

Interdicţia vizează însă doar dispozitive de serviciu ale militarilor şi oficialilor şi nu pe cele private.

Persoanele vizate ”ar trebui să nu folosească Telegram pe computerul de serviciu”, a explicat apoi un reprezentant al Consiliului, Andrii Kovalenko, într-un mesaj postat pe Telegram.

Fondatorul în 2013 şi patronul mesageriei, Pavel Durov, a fost arestat în august în Franţa şi inculpat din cauza publicării unor conţinuturi ilegale pe aplicaţie.

Miliardarul rus în vârstă de 39 de ani, care deţine mai multe paşapoarte, inclusiv francez, nu are în prezent dreptul să părăsească Franţa.

Durov este un libertarian revendicat, un bard al confidenţialitţii Internetului, dar este controversat din cauza refuzului său al oricărei moderări pe mesagerie.

Moscova a încercat să blocheze mesageria în 2018, dar a renunţat.

Aplicaţia s-a angajat în mod oficial să nu dezvăluie nicodată informaţii despre utilizatorii săi. Ea este extrem de folosită în Rusia, în Ucraina şi în numeroase alte ţări – atât în comunicaţii oficiale, cât şi private.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski publică zilnic pe aceasta mesaje, la fel ca miniştrii săi şi diverse arme din cadrul armatei.

De partea rusă, ea este folosită atât de către Ministerul Apărării, oficiali de rang înalt şi bloggeri în favoarea războiului, cât şi de către reprezentanţi ai opoziţie în exil.

Loteria Patrimoniului în Franţa – 7,5 milioane de euro pentru 18 situri emblematice în 2024

Primăria Sectorului 4: Prefectul Capitalei a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la planşeul Unirii /Degradările planşeului s-au accentuat semnificativ şi pot duce la cedarea sub trafic a unor elemente de structură – FOTO