Conferinţa ”Asigurările – un sector atractiv”, organizată de PIAR şi FSAB

Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) şi Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) au organizat conferinţa „Asigurările – un sector atractiv”, eveniment care face parte din primul proiect finanţat din fonduri europene în sectorul asigurărilor, PROASIG.

„Prin această conferinţă, dorim să reamintim stakeholderilor principali, în special colegilor care deja lucrează în asigurări, cât şi potenţialilor candidaţi, faptul că sectorul nostru are o misiune nobilă: aceea de a sprijini clienţii în depăşirea momentelor dificile. Este un domeniu dinamic, aflat într-o continuă evoluţie, orientat spre viitor, care investeşte constant în dezvoltarea profesională a oamenilor şi a carierei acestora. Asigurările reprezintă un sector în care merită să lucrezi atât acum, cât şi în viitor!”, a declarat Judith Kis, preşedinte al PIAR, într-un comunicat.

Potrivit documentului citat, la eveniment au participat reprezentanţi ai companiilor de asigurări din România, precum şi membri ai patronatelor, sindicatelor, salariaţilor şi autorităţilor. Dezbaterile s-au axat pe atractivitatea sectorului asigurărilor, atât din perspectiva angajaţilor, cât şi a angajatorilor, având în vedere impactul digitalizării, inteligenţei artificiale, schimbărilor climatice, schimbărilor legislative şi transformărilor socio-demografice.

„Într-o lume în care dinamica pieţei forţei de muncă este într-o continuă schimbare, influenţată în special de evoluţia tehnologică, societăţile de asigurare din România au capacitatea de a face faţă acestor provocări şi pot oferi condiţii de muncă şi pachete salariale atractive tuturor categoriilor de persoane interesate să lucreze în sectorul de asigurări pe toate activităţile specifice, mai cu seamă că sectorul de asigurări este recunoscut ca un sector care oferă foarte multă flexibilitate şi echilibru între viaţa profesională şi viaţa de familie”, a declarat Paraschiv Constantin, preşedinte al FSAB.

Finanţat din Fondul Social European+ prin intermediul Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027, cu o valoare totală de 2,431 milioane de lei, proiectul PROASIG se derulează pe o perioadă de 18 luni (1 mai 2024 – 31 octombrie 2025). Acesta are obiectivul de a îmbunătăţi şi moderniza dialogul social, prin intermediul unei abordări orientate spre consolidarea capacităţii administrative, întărirea rolului partenerilor sociali pe piaţa muncii şi în domeniul formării profesionale.

Prin activităţile derulate, iniţiatorii proiectului urmăresc oferirea unei perspective actualizate asupra evoluţiei pieţei muncii în sectorul asigurărilor, implicarea entităţilor relevante în schimburi de experienţă la nivel european, înfiinţarea a două centre de servicii pentru furnizarea de asistenţă şi consiliere pentru membrii organizaţiilor din sector, precum şi susţinerea unor cursuri pe tematici actuale, identificarea şi dezbaterea unor teme noi şi atragerea de membri noi în procesul dialogului social.

Companiile membre PIAR (Groupama, Uniqa Asigurări, Uniqa Asigurări de Viaţă, BRD Asigurări de Viaţă, PAID, Omniasig, ASIROM, BCR Asigurări de Viaţă, Grawe) însumează 65% din angajaţii sectorului, în timp ce membrii FSAB însumează, la rândul lor, peste 5.200 de angajaţi.

În 2022, PIAR şi FSAB au semnat un acord prin care s-au reglementat principiile desfăşurării muncii de la distanţă, principii care stau la baza politicilor interne ale companiilor semnatare.

Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) este o organizaţie sindicală înfiinţată în anul 2002 cu scopul de a realiza o reprezentativitate reală a sindicatelor la nivelul ramurii Asigurări şi Bănci din România. Începând cu anul 2012, Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci îndeplineşte condiţiile de reprezentativitate la nivelul sectorului de activitate „Activităţi financiare, bancare şi de asigurări”. AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Suciu: Dacă se va merge înainte cu proiectul PNL privind candidatura preşedintelui, PSD va vota împotrivă

Zile de shopping pentru senatori. Senatul a cheltuit aproape 1,5 milioane de lei pentru eșarfe, serviete, butoni cu pietre semiprețioase, stilouri și cravate